Bijna 40 burgemeesters willen tegen ondermijnende criminaliteit softdrugs legaliseren

19 september 2021

Onderstaand bericht stond gisteren bij het nieuws van de NOS, als je de vier kernpunten bekijkt van het Manifest is punt 4 nogal een punt voor patiënten, die thuis hun eigen medicijn kweken, deze worden nu ook als criminelen behandeld, dit kan niet de bedoeling zijn. Laat ze de thuiskweek dan ook meenemen. In Tilburg is er nu meer als vijf jaar toestemming.

1. Pak en Pluk Criminelen

2. Breek de gouden roltrap af

3. Legaliseer softdrugs (haal het verdienmodel weg)

4. Mobiliseer de samenleving: Onze inwoners zijn de mensen die de telefoon moeten pakken en Meld Misdaad Anoniem bellen. Die de wijkagent aanspreken als ze denken dat het ergens in de buurt niet pluis is. Die het criminelen de voet dwars zetten geen ‘klikken’ noemen.

Burgemeesters: softdrugs legaliseren tegen ondermijnende criminaliteit

De overheid moet veel meer doen tegen ondermijnende criminaliteit, vinden bijna veertig burgemeesters die daarover een manifest hebben ondertekend. De burgemeesters willen dat het onderwerp prominent op de politieke agenda van het nieuwe kabinet komt te staan.

In het manifest staan vier kernpunten (.pdf), waarmee de burgemeesters denken dat er iets kan veranderen. Zo pleiten ze voor de legalisering van softdrugs en voor meer geld voor de politie.

“Het is niet vijf over twaalf, maar zes over twaalf. Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf”, zegt burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal tegen Omroep Brabant. Hij is een van de initiatiefnemers van het manifest.

Auto’s scheuren door de wijk

Vrijwel dagelijks is Van Midden getuige hoe jongeren in zijn stad afglijden naar de onderwereld. Het veiligheidsgevoel van veel inwoners brokkelt volgens hem af door auto’s die door de wijk scheuren of jeugd die zich nergens wat van aantrekt, geen normen kent en intimideert.

Ook andere burgemeesters in Brabant hebben het document ondertekend. Verder komen de handtekeningen van burgemeesters uit Gelderland, Overijssel, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Onder anderen de burgemeesters van Breda, Tilburg, Groningen en Zwolle onderschrijven het pleidooi.

We staan wel toe dat wiet gekocht wordt bij een coffeeshop, maar de toelevering van de keten niet. Hoe idioot is dat?

Burgemeester Han van Midden

De burgemeesters stellen dat het verbod op softdrugs de handel erin aantrekkelijk maakt voor de georganiseerde misdaad. Dat verdwijnt zodra cannabis legaal is, denken ze. “Door het verdienmodel bij de criminelen weg te nemen, kunnen kwetsbare inwoners worden beschermd”, staat in het manifest.

Van Midden wijst op de inconsequenties van het gedoogbeleid. “We staan wel toe dat wiet gekocht wordt bij een coffeeshop, maar de toelevering van de keten niet. Hoe idioot is dat?”

Niet kiezen tussen een zedenzaak of overval

Ook moet er meer geld naar politie, vinden de ondertekenaars. “Onze eerste linie buiten op straat mag niet moeten kiezen tussen een zedenzaak of een overval.” Daarnaast moeten er meer rechters worden aangenomen, “want zaken blijven nu vaak te lang liggen”.

Ze vinden dat het criminelen nu te makkelijk wordt gemaakt, onder meer omdat straffen laag zouden zijn. Ze denken dat jeugdwerkers en docenten kunnen voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad terechtkomen. Daarvoor is wel meer geld nodig.

Tot slot moeten inwoners meer betrokken worden bij de bestrijding van criminaliteit. Zij zouden, als oren en ogen in de wijk, de telefoon moeten pakken en Meld Misdaad Anoniem bellen. Of de wijkagent aanspreken als ze denken dat er iets niet in de haak is.

Van Midden: “We willen toch niet dat Nederland uitholt tot een drugsland? We leven in een van de allermooiste landen op aarde. Laten we dat behouden. Dat kan alleen als we er nu voor zorgen, anders is het te laat.”

Bron