CBD toont antivirale effecten tegen het nieuwe coronavirus

02 april 2021

Wetenschap: CBD toont antivirale effecten tegen het nieuwe coronavirus

CBD en zijn metaboliet, 7-OH-CBD blokkeren krachtig de replicatie van SARS-CoV-2 in longepitheelcellen. CBD werkt na cellulaire infectie, remt virale genexpressie en keert veel effecten van SARS-CoV-2 op gastheergen-transcriptie om.

De snelle verspreiding van COVID-19 onderstreept de behoefte aan nieuwe behandelingen. Hier melden we dat cannabidiol (CBD), een verbinding geproduceerd door de cannabisplant, SARS-CoV-2-infectie remt. CBD en zijn metaboliet, 7-OH-CBD, maar niet gelijkaardige cannabinoïden, blokkeren krachtig de replicatie van SARS-CoV-2 in longepitheelcellen. CBD werkt na cellulaire infectie, remt virale genexpressie en keert veel effecten van SARS-CoV-2 op gastheergen-transcriptie om. CBD induceert de expressie van interferon en verhoogt de antivirale signaalroute. Een cohort van menselijke patiënten die vroeger CBD namen, had een significant lagere incidentie van SARS-CoV-2 infectie tot een grootteorde in vergelijking met gelijkaardige paren of de algemene bevolking. Deze studie benadrukt CBD, en zijn actieve metaboliet, 7-OH-CBD, als potentiële preventieve middelen en therapeutische behandelingen voor SARS-CoV-2 in vroege stadia van infectie.

Ben May Departement voor Kankeronderzoek, Universiteit van Chicago, VS.

Science: CBD shows antiviral effects against the new coronavirus

CBD and its metabolite, 7-OH-CBD potently block SARS-CoV-2 replication in lung epithelial cells. CBD acts after cellular infection, inhibiting viral gene expression and reversing many effects of SARS-CoV-2 on host gene transcription.

Ben May Department for Cancer Research, University of Chicago, USA.

Nguyen LC, et al. bioRxiv, 2021, Mar 10. [under review].

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook