Cannabisgebruik komt veel voor bij patiënten met haaruitval en helpt hen omgaan met angst en depressie

11 april 2022

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik komt veel voor bij patiënten met haaruitval en helpt hen omgaan met angst en depressie

Volgens een webgebaseerd onderzoek bij 1087 patiënten die lijden aan alopecia areata, een veel voorkomende vorm van haaruitval, kan cannabis de psychosociale symptomen die verband houden met de ziekte verlichten. Het onderzoek door onderzoekers van de afdeling Dermatologie van het Brigham and Women’s Hospital in Boston, VS, werd uitgevoerd in maart 2021.

De meeste deelnemers waren vrouwelijk (83%) met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. 66% van de deelnemers had een voorgeschiedenis van cannabisgebruik en onder hen was 52% huidige cannabisgebruiker. De meest voorkomende reden voor cannabisgebruik onder huidige gebruikers was voor symptomen gerelateerd aan haaruitval, bij 56%. De grootste verbetering werd waargenomen bij symptomen van stress (73%) en angst, droefheid en depressie (66%). 80% van de huidige gebruikers gaf aan dat cannabis geen invloed had op hun haaruitval.

(english)

Science/Human: Cannabis use is common in patients with hair loss and helps them cope with anxiety and depression

According to a web-based survey with 1087 patients suffering from alopecia areata, a common form of hair loss, cannabis may alleviate psychosocial symptoms related to the disease. The study by investigators of the Department of Dermatology at Brigham and Women’s Hospital in Boston, USA, was conducted in March 2021.

Most participants were female (83%) with a mean age of 48 years. 66% of participants had a history of cannabis use and among those, 52% were current cannabis users. The most common reason for cannabis use among current users was for symptoms related to hair loss, in 56%. The greatest perceived improvement was in symptoms of stress (73%) and anxiety, sadness, and depression (66%). 80% of current users indicated that cannabis had no impact on their hair loss.

Han JJ, Faletsky A, Mostaghimi A, Huang KP. Cannabis Use among Patients with Alopecia Areata: A Cross-Sectional Survey Study. Int J Trichology. 2022;14(1):21-24.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook