Hennep-extracten oefenen antikankereffecten uit in eierstokkankercellen

14 augustus 2021

Wetenschap/Cellen: Hennep-extracten oefenen antikankereffecten uit in eierstokkankercellen

In een studie met menselijke eierstokkankercellen induceren hennep extracten en pure CBD geprogrammeerde celdood (apoptose).

Cannabis sativa is een schedule 1 drug die recent door sommige staten in de VS is goedgekeurd voor zijn therapeutisch nut. Hoewel er een paar rapporten zijn over het anti-kanker potentieel, wordt het momenteel voornamelijk gebruikt voor therapieresistente epilepsie en om pijn te verlichten. Marihuana is echter verslavend en veroorzaakt geestverruimende effecten. Hennep, dat tot hetzelfde geslacht en dezelfde soort behoort als marihuana, vertoont vergelijkbare therapeutische voordelen zonder verslavend potentieel. Ons laboratorium is geïnteresseerd in het onderzoeken van onconventionele therapieën voor eierstokkanker. Het hoofddoel van de huidige studie is het onderzoeken van door hennep geïnduceerde modulatie van apoptose van A2780 eierstokkanker cellen.

KY-Hemp-extracten werden gemaakt via superkritische CO2-extractie, en het cannabidiolgehalte werd geanalyseerd met HPLC door respectievelijk KY Commonwealth Extracts en MRX-laboratoria. In ons laboratorium werd dit hennep extract, dat cannabidiol (CBD) en een minimum aan tetrahydrocannabinol (THC) bevatte, getest op zijn anti-kanker effecten. A2780 epitheliale ovariumkankercellen (OCC’s) werden uitgezaaid in 12-wellsplaten. Na serumsterving werden de OCC’s gedurende 24 uur behandeld met voertuig (geen hennep – negatieve controle), Staurosporine (positieve controle voor apoptose) of verschillende concentraties van hennep-extracten. Daarna werden de celsupernatanten verwijderd en onderworpen aan Bradford proteïnebepaling, gevolgd door caspase-3 ELISA. Caspase-3 is een van de belangrijkste caspases die vrijkomen uit apoptotische cellen. Caspase-3 dat uit elke behandelingsgroep vrijkwam, werd gedetecteerd met caspase-3 ELISA volgens het protocol van de fabrikant. In het kort werden caspase-3-standaarden en celsupernatanten van alle behandelingsgroepen, inclusief negatieve en positieve controles, geïncubeerd in ELISA-platen die gecoat waren met caspase-3-antilichamen. Na een reeks stappen, waaronder behandeling met secundaire antilichamen en een substraatoplossing, werden de caspase-3 niveaus spectrofotometrisch gedetecteerd. Om de reproduceerbaarheid te verzekeren, werd elk experiment minimaal drie keer herhaald. We onderzochten ook zuivere CBD (analytische standaard van Sigma Aldrich) in geïnduceerde apoptose in A2780 OCCs. Onze resultaten tonen aan dat KY hennep extract een significante toename van caspase-3 vrijgave veroorzaakt, wat indicatief is voor apoptose van OCCs. De afgifte van caspase-3 is significant bij hennep extracten die 83,5 μM en 167 μM CBD bevatten. KY hennep-geïnduceerde caspase-3 secretie is enigszins vergelijkbaar met pure CBD-geïnduceerde caspase-3 vrijgave. Momenteel onderzoeken we de anti-apoptotische effecten van hennep bij lagere concentraties. Op basis van deze gegevens concluderen we dat KY-hennep een antikankerpotentieel heeft tegen eierstokkanker.

Farmaceutische Wetenschappen, Sullivan University College of Pharmacy, Louisville, VS.

Science/Cells: Hemp extracts exert anti-cancer effects in ovarian cancer cells

In a study with human ovarian cancer cells hemp extracts and pure CBD induced programmed cell death (apoptosis).

Pharmaceutical Sciences, Sullivan University College of Pharmacy, Louisville, USA.

Wasana K, et al. The FASEB Journ. 2021 April 1. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook