Burgemeester Waalre legt zich neer bij uitspraak rechter betreffende huisuitzetting medicinaal cannabis patiënt

08 september 2021

De 46 jarige patiënt uit Waalre die voorlopig zijn huis niet uit hoefde van de rechter heeft nu ook toezegging gekregen van de burgemeester.

Onderstaand bericht stond in het ED van vandaag.

Medicinale wiet geen reden voor sluiten huis Waalrenaar, vindt rechter; burgemeester trekt keutel in

WAALRE – Een 46-jarige Waalrenaar en zijn gezin hoeven definitief niet te vertrekken uit hun woning in de gemeente. Burgemeester Jan Boelhouwer wilde de woning voor drie maanden sluiten na een wietvondst, maar de rechter ging daar niet in mee. De burgemeester legt zich nu neer bij die uitspraak.

Doordat de inwoner ruim twee weken voor de zitting op 4 augustus een recept van de huisarts heeft overlegd waarin het gebruik van cannabis wordt voorgeschreven, is aannemelijk gemaakt dat de aangetroffen wiet niet voor handel was bestemd, oordeelde de rechter.

,,Ik ben daarmee tot de conclusie gekomen dat de behandeling van de nog lopende bezwaarprocedure geen toegevoegde waarde heeft”, schrijft de burgemeester in een brief aan de advocaat van de inwoner. ,,Gelet op het voorgaande besluit ik tot het intrekken van het besluit van 17 juni 2021.”

‘Besluit was rechtmatig’

De gemeente Waalre bevestigt de intrekking en zegt dat het optreden van de burgemeester op basis van de destijds beschikbare informatie rechtmatig was. ,,Vlak voor de zitting werd het recept voor medicinale cannabis ingebracht van de huisarts. Het werd toen aannemelijk dat het om eigen gebruik gaat”, vertelt een woordvoerder.

 ,,Naar aanleiding van de uitspraak en herbestudering van het dossier is de burgemeester tot de conclusie gekomen tot intrekken van het besluit. Het besluit blijft echter rechtmatig.”

Mijn gezin en ik hebben een verschrik­ke­lij­ke tijd gehad door alles wat er gebeurd is en ik had daarvoor op zijn minst excuses verwacht van de burgemees­ter.

Waalrenaar wiens huis toch niet op slot hoeft

In de woning van de inwoner werden dit voorjaar 23 stekjes en 140 gram wiet gevonden. De burgemeester besloot daarop de woning voor drie maanden te sluiten en gebruikte daarbij artikel 13b van de Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd. Die wet heeft als doel de drugshandel aan te pakken en overlast van een wijk waarin wordt geteeld voor handel te verminderen.

Maar de inwoner tekende bezwaar aan. In afwachting van behandeling door de bezwarencommissie wilde hij niet uit huis worden gezet, dus stapte hij naar de voorzieningenrechter om de woningsluiting op te schorten.

‘Kil en koud beleid’

Anders dan de burgemeester vond de rechter dat de inwoner kon aantonen dat hij de wiet voor medicinaal gebruik nodig had, door een recept van de huisarts te overleggen dat het gebruik van vijf gram cannabis per dag voorschrijft. De jurist van de gemeente Waalre was daarvan niet op de hoogte, zo bleek tijdens de zitting. Na de gerechtelijke uitspraak besloot Boelhouwer de keutel volledig in te trekken.

,,Enerzijds betekent dat eindelijk rust voor mij en mijn gezin”, vertelt de inwoner die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Maar anderzijds voel ik me ook slachtoffer van heel koud en kil beleid van een burgemeester die ook nog eens de verkeerde wet heeft gebruikt om mij aan te pakken.”

Die jongen vocht de beslissing van de burgemees­ter niet aan en je ziet welke gevolgen dat heeft gehad.

Waalrenaar wiens huis toch niet op slot hoeft, verwijst naar een eerdere uithuiszetting in Bergeijk

De inwoner verwijst daarbij naar een casus in Bergeijk, waar een 34-jarige inwoner om één wietplant zijn baan en huis verloor. ,,Die jongen vocht de beslissing van de burgemeester niet aan en je ziet welke gevolgen dat heeft gehad. Misschien was mij en mijn gezin hetzelfde overkomen als ik niets had gedaan.”

De inwoner beraad zich nog op vervolgstappen. ,,Mijn gezin en ik hebben een verschrikkelijke tijd gehad door alles wat er gebeurd is en ik had daarvoor op zijn minst excuses verwacht van de burgemeester. Zo ga je niet met je inwoners om.”

Bron

Lees ook