Woningcorporatie mag thuistelende HIV-patiënt niet uit huis zetten! Hoger Beroep

19 december 2017

3 april 2017

Eigen Haard wil wietteelt hiv-patiënt alsnog stoppen

Ondanks een uitspraak van de rechtbank wil woningcorporatie Eigen Haard alsnog maatregelen treffen tegen Rudolf Hillebrand, de hiv-patiënt die in zijn huurwoning wiet kweekt voor eigen medicinaal gebruik. De corporatie gaat in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak, tenzij Hillebrand akkoord gaat met nieuw opgestelde voorwaarden.

Eigen Haard wil onder dwang van een hoger beroep met Hillebrand in gesprek om afspraken te maken. Zo wil de corporatie dat er opnieuw een onderzoek komt naar de levering van wiet via overheidsinstantie Bureau voor Medicinale Cannabis, zodat er toch niet thuis geteeld hoeft te worden. Ook wil Eigen Haard dat de wettelijk goedgekeurde elektriciteitsinstallatie periodiek wordt gecontroleerd.

‘Voor ons is het hoger beroep minder van belang’, aldus Eigen Haard-woordvoerder Wim de Waard. ‘Het is vooral belangrijk dat de woning voor Hillebrand en zijn buren veilig is. We hopen dat we met hem daarover afspraken kunnen maken.’

De kantonrechter oordeelde begin vorige maand dat Hillebrand niet door Eigen Haard uit zijn huis mag worden gezet. Beide eisen van de woningcorporatie werden afgewezen, omdat vaststaat dat de wiet van levensbelang is voor de hiv-patiënt. Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen.

Eigen Haard legt zich niet neer bij het besluit van de rechter dat Amsterdammer Rudolf Hillebrand (58) vanwege zijn ziekte wiet mag blijven telen in zijn woning. De woningcorporatie heeft hoger beroep aangetekend

Lees meer

Op 4 april dit artikel

Burgemeester steunt onderzoek naar alternatieven voor mediwiet

Burgemeester Eberhard van der Laan steunt de in februari aangenomen motie om onderzoek te laten verrichten naar alternatieven van medicinale cannabis. Patiënten geven namelijk aan baat te hebben bij producten die nu nog niet voorhande zijn.

Dat Van der Laan hij weten in een raadsbrief gericht aan SP-raadslid Nelly Duijndam. Zij vroeg de burgemeester te reageren op de uitspraak over de thuiskweek van hiv-patiënt Rudolf Hillebrand (58) en de betekenis hiervan voor anderen die thuis cannabis willen kweken.

Hillebrand is een van die voor wie de wiet van Bedrocan, de enige legale wietteler die in opdracht van de overheid kweekt voor medicinaal gebruik. Daarom kweet hij thuis 51 wietplanten (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes) nodig om voortdurend voldoende cannabis te hebben.

Hij heeft 45 verschillende soorten planten, die hij voor verschillende klachten gebruikt. Woningcorporatie Eigen Haard wil dat niet hebben en ging naar de rechter. Zij beroepen zich op het feit dat mensen thuis maar maximaal vijf planten mogen houden.

Vervolgonderzoek
Zowel via het strafrecht als het civielrecht, besloten de rechters echter in het voordeel van Hillebrand: er kon niet worden vastgesteld dat er sprake is van een strafbaar feit, veiligheidsrisico of handel en ook de aanklacht dat Hillebrands thuiskweek in strijd zou zijn met goed huurderschap werden door de kantonrechter van de tafel geveegd.

Bovendien werd geoordeeld dat er ‘op dit moment kennelijk geen andere mogelijkheid voor Hillebrand bestaat om voldoende goed werkende cannabis tot zijn beschikking te hebben’.

Burgemeester Van der Laan beaamt dat: ‘In september 2016 heb ik de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief gestuurd om de cannabis van deze patiënt te testen en te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het aanbod van medicinale cannabis hier op aan te passen. Naar aanleiding hiervan zijn samples getest maar om te weten of er een variant aangeboden kan worden die voor deze patiënt werkt, is vervolgonderzoek nodig.’

Toch gaat Eigen Haard in hoger beroep.

Lees meer