Patiënt (46) uit Waalre hoeft voorlopig zijn huis niet uit, medicinaal gebruik cannabis is aannemelijk (volgens rechter)

Medicinaal cannabis patiënt (46) uit Waalre vecht woningsluiting aan na vondst cannabis

17Augustus stond onderstaand bericht in het Eindhovens Dagblad, dit naar aanleiding van bovenstaand artikel.

Huis van Waalres stel hoeft voorlopig niet op slot na wietvondst, rechter acht medicinaal gebruik aannemelijk

WAALRE / DEN BOSCH – Een Waalres stel mag voorlopig in hun woning blijven wonen. De burgemeester wilde het huis op slot doen, na de vondst van een aanzienlijke hoeveelheid wiet. De mannelijke inwoner heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat hij de wiet voor medicinaal gebruik nodig heeft, aldus de rechter.

De man gaf aan dat hij door het gebruik van 5 gram hennep per dag minder klachten ervaart van een psychische stoornis en andere medische problemen. De wiet is niet voorgeschreven door een arts. Maar door ‘eigen ervaring lijkt de inwoner hier wel baat bij te hebben’, zo schreef zijn huisarts in een doktersverklaring uit 2017.

Medisch oordeel van arts nodig
In de ogen van de gemeente waren deze verklaring en een andere, recentere doktersverklaring niet overtuigend genoeg. Een medisch oordeel van een arts over de heilzame werking van de hennep zou nodig zijn om de medicinale noodzaak van het gebruik aan te tonen, aldus Waalre.

De voorzieningenrechter ging daar niet in mee: uit jurisprudentie bleek dat zo’n oordeel daarvoor geen vereiste is. Bovendien had de inwoner zelf voldoende helder kunnen maken dat de wiet voor eigen gebruik bestemd was.

23 wietplanten en 140 gram henneptoppen

De inwoner had de rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat hij, zijn vrouw en 3-jarig dochtertje in de aanloop naar een zitting van de bezwarencommissie (op 29 september) hun huis uit moesten. De burgemeester besloot midden juni om het huis voor drie maanden te sluiten, nadat daar eind mei 23 wietplanten en 140 gram aan gedroogde henneptoppen werden aangetroffen.

De gemeente bracht tijdens de zitting ook nog naar voren dat er brandgevaar op de loer lag in de woning, door een onveilige elektriciteitssituatie gerelateerd aan de wietkweek. Een elektricien zou dat hebben vastgesteld. zo blijkt uit de bestuurlijke rapportage.

De vondst van de cannabis was voor de gemeente voldoende reden om te concluderen dat er vanuit de woning in drugs werd gehandeld.

Geen duidelijke indicaties voor drugshandel

Bij een dergelijke hoeveelheid mag de gemeente inderdaad een woning sluiten, tenzij de inwoner kan aantonen dat de aangetroffen hennep niet is bestemd voor de verkoop, maar voor eigen gebruik. Dat heeft de Waalrenaar dus voldoende helder voor het voetlicht gebracht, aldus de rechter. Ook weegt de rechtbank mee dat er geen spullen in huis zijn gevonden die wijzen op drugshandel, zoals bijvoorbeeld gripzakjes, om de drugs in kleine porties te verdelen.

De zaak wordt later nog behandeld in de bezwarencommissie van de gemeente. Op basis van de uitkomst daarvan neemt Waalre een nieuw besluit. Het oordeel van de rechter betekent dat de sluiting van de woning voorlopig is opgeschort, tot zes weken nadat die beslissing bekend is gemaakt.

Bron ED

Lees ook