Medicinaal cannabis patiënt (46) uit Waalre vecht woningsluiting aan na vondst cannabis

Het is weer zo ver, het bestuursrecht heeft weer iets beslist wat voor deze patiënt en gezin een impact heeft op zijn verdere leven! Dat ze burgemeesters die macht durven geven, gelukkig hebben Michel van Nispen en Joost Sneller hier kamervragen over gesteld, tijd dat die beantwoord gaan worden. Zie onderstaand bericht uit Eindhovens Dagblad.

Man heeft thuis 23 wietplanten ‘voor medicinaal gebruik’ en vecht daarom woningsluiting aan
EINDHOVEN – In het huis van een 46-jarige Waalrenaar werd eind mei wiet gevonden, waarop waarnemend burgemeester Boelhouwer de woning voor drie maanden liet sluiten. De man vocht die beslissing woensdag aan bij de rechter in Den Bosch.

De aangetroffen hoeveelheid cannabis – 23 stekjes en 140 gram wiet – was allemaal voor eigen gebruik van de bewoner, niet voor drugshandel zoals de burgemeester vermoedde. Dat betoogde advocaat Peter van de Laar woensdag in de rechtbank.

Door hersenletsel en andere medische problemen zou de man vijf gram cannabis per dag nodig hebben. Met de rechtszaak wil hij voorkomen dat hij, in aanloop naar een hoorzitting van de bezwarencommissie op 29 september, niet met zijn vrouw en 3-jarig dochtertje uit huis wordt gezet.
‘Niets duidt op drugshandel’
Dat de wiet voor eigen gebruik was, bleek volgens Van der Laar uit verschillende huisartsenverklaringen en een recept van de huisarts dat het gebruik van vijf gram per dag voorschrijft. De gemeente Waalre bleek niet op de hoogte van het doktersrecept.

De 140 gram wiet die werd aangetroffen in de woning bleek na een snelle rekensom van de rechter mogelijk de gedoogde opbrengst te zijn van vijf wietplanten. Daarbij werd uitgegaan van een opbrengst van 30 gram per plant. Er werden weliswaar 23 plantjes aangetroffen maar daarvan zouden er volgens de Waalrenaar uiteindelijk maar 5 overblijven omdat een deel altijd onbruikbaar blijkt tijdens het kweekproces.

Er zijn geen gripzakjes, weegscha­len of contant geld gevonden. Niets duidt op handel.

Peter van de Laar, advocaat van Waalrese thuisteler

Dat de politie in de woning twee plastic zakken aantrof om de cannabis te verpakken, duidde volgens Van de Laar eveneens op teelt voor eigen gebruik. ,,Er zijn geen gripzakjes, weegschalen of contant geld gevonden. Niets duidt op handel”, aldus de advocaat.

Kort lontje en dreigende toon

Maar dat alles nam volgens de advocaat van de gemeente niet weg dat de Waalrenaar een verboden hoeveelheid van 23 stekjes in huis had staan. Daarnaast zou hij in 2015 en 2017 ook al betrapt zijn op grote hoeveelheden wietplantjes in huis. ,,In 2017 werden zelfs 40 plantjes aangetroffen in de woning”, benadrukte de advocaat.
Ook zou de Waalrenaar in zijn contact met de gemeente een dreigende toon aannemen. Door het korte lontje van de man zouden meerdere medewerkers bang voor hem zijn. Allemaal onderdeel van zijn ziektebeeld, zo vertelde Van de Laar. Om diezelfde reden zou het moeilijk zijn voor de Waalrenaar om onderdak te vinden bij kennissen en familie, mocht hij drie maanden uit huis worden gezet. Geld voor een hotel of andere vorm van onderdak zegt hij niet te hebben.

Volgens de gemeente ligt er ook nog brandgevaar op de loer in de woning, door een onveilige elektriciteitssituatie gerelateerd aan de wietkweek. Een elektricien van de gemeente Waalre zou dat hebben vastgesteld, maar de technische rapportage daarover ontbrak tijdens de zitting. ,,Daar is nu dus geen onderbouwing voor en dat maakt het wel lastig”, luidde de kritiek van de rechter richting de gemeente.

De rechter doet over maximaal twee weken uitspraak.

Bron

Lees ook