Pas in 2022 nieuwe variëteiten medicinale cannabis beschikbaar in de apotheek, sta ook thuiskweek toe!

12 februari 2020

Momenteel loopt de periode van de nieuwe aanbesteding betreffende medicinale cannabis in Nederland. Deze wordt in maart gesloten.

Het is de bedoeling dat in 2022 twee leveranciers Nederland gaan bevoorraden.

Dus berichten dat er volgend jaar al nieuwe variëteiten in de apotheek zullen liggen tegen lage tarieven kloppen niet.

De beloofde zesde soort die er al twee jaar zou moeten zijn is er ook nog steeds niet en zal er voorlopig dus ook niet komen*. Dit is tegengehouden door bedrocan zelf. Er is ook vraag naar biologisch organisch gekweekte cannabis in plaats van hydro.

Patiënten willen al jaren dat er meerdere soorten cannabis geleverd worden door de apotheek, echter is dit nog steeds niet het geval.

Nu zijn veel patiënten aangewezen op de cannabis uit de coffeeshop, het illegale circuit of men kweekt het zelf, zoals uit onze enquete blijkt.

Ook wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraars, wat het voor veel patiënten onmogelijk en onbetaalbaar maakt, om het te kunnen gebruiken.

Men zou een voorbeeld aan Thailand of Italië kunnen nemen, waar de overheid voor een periode gratis cannabis verstrekt om het te kunnen testen.

Ondanks dat er in Nederland al sinds 2003 een medicinaal cannabis programma is, lopen we nu wel heel erg achter, als je het vergelijkt met de rest van de wereld, zelfs in Australië

We vinden het dan ook van groot belang dat patiënten de mogelijkheid moeten hebben om hun eigen medicijn te mogen (laten) kweken, omdat er niet voldoende varianten zijn, het niet vergoed wordt en het recht op zelfbeschikking is.

In september 2019 hebben we een open brief verzonden aan Bruno Bruins (Minister Gezondheid) betreffende de thuiskweek, hier hebben we in december antwoordt op gekregen en we gaan hier ook weer inhoudelijk op in.

Dit omdat stichting PGMCG met de aangesloten patiënten al 3,5 jaar toestemming heeft in Tilburg, om 5 planten voor eigen medicinaal gebruik te mogen kweken.

In onderstaande video verteld Arno Hazekamp over de S5 bij 12.20 minuten hoe dicht wetenschap ligt bij antwoord patiënten.(De S5 is gekweekt door Serge de Bruijn) Deze heeft Arno Hazekamp getest en wij hebben de ervaringen gegeven. Deze soort zou beschikbaar komen in de apotheek *