Vergoeding zorgverzekering

Geen vergoeding van medicinale cannabis vanuit de basisverzekering in 2018 en 2019

De Nationale zorggids en Zorginstituut Nederland geven aan dat er in 2018 geen vergoeding meer plaats vindt vanuit het basispakket! In 2003 heeft het Zorginstituut al eerder een beoordeling uitgevoerd van medicinale cannabis en trok toen ook de conclusie dat er onvoldoende bewijs was voor een vergoeding van deze producten. Volgens het Zorginstituur geven recente wetenschappelijke publicaties geen aanleiding tot een herbeoordeling van medicinale cannabis. Vergoeding uit het basispakket blijft hierdoor niet mogelijk.

Er is sinds 2001 wel een legaal handelskanaal via het Bureau Medicinale Cannabis, dat ontstaan is omdat de overheid een veilig en gecontroleerd alternatief wilde bieden voor de aanschaf van cannabisproducten in koffieshops. Daarnaast zijn er apotheken die cannabispreparaten in de vorm van een olie produceren. De huidige beschikbaarheid via het Bureau Medicinale Cannabis, waarin de patiënt zelf voor zijn cannabis betaalt, hoeft niet gewijzigd te worden. Wel gaat de minister bekijken of de prijs van cannabis bij de apotheek omlaag kan. 

Vanuit de aanvullende verzekering is er ook geen vergoeding meer mogelijk in 2018 bij: Delta Lloyd

De Friesland zorgverzekeraar stopt met vergoeding van medicinale cannabis in de aanvullende verzekering in 2018:

Medicinale cannabis wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Uit coulance boden wij een vergoeding uit een aanvullende verzekering. Uit nieuw onderzoek van JAMA blijkt dat de werking van cannabis niet wetenschappelijk is aan te tonen. Daarom bieden wij hiervoor geen coulancevergoeding meer. Voor huidige gebruikers die een machtiging hebben, vergoeden wij tot en met 31 december 2017.

 

Kamervragen/Antwoorden: Nieuw onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabisDeel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

St. P.G.M.C.G.

p/a Postmasters 002
Korvelseweg 174
5025 JM Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas 2019 aanvragen

Het is mogelijk om een patiëntenpas Medicinale Cannabis aan te vragen

Doe dit voor 1 december 2018!

 

Patiëntenpas aanvragen

Kweekgroep

Word lid van onze kweekgroep op Facebook.

Facebook Kweekgroep