Wetgeving Medicinale Cannabis in Nederland

Juridische aspecten over de Wetgeving omtrent Medicinale Cannabis in Nederland

 

Wetten

Cannabis is toegestaan voor medicinaal gebruik in Nederland. Op 1 september 2003 is het Bureau voor Medicinale Cannabis gestart met leveren van cannabis met een medische kwaliteit aan patiënten via apotheken. Achter dit proces zijn verschillende wetten, nationaal en internationaal.

Internationaal is er het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen (1961). Artikel 28 van dit verdrag zegt dat als een land cannabis wil kweken dit kan doen onder toezicht van een overheidsinstantie. In Nederland is dat Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat is een onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op internationaal niveau is de International Narcotics Control Board (INCB) degene die toezicht houdt op alle acties van dit bureau.

Op nationaal niveau, hebben we de Nederlandse Opiumwet, die veranderd is in maart 2003 in Nederland, het kweken van cannabis is verboden, tenzij het bedrijf een vergunning heeft. In Nederland, heeft een teler een vergunning om medicinale cannabis te kweken voor apotheken. Het is legaal voor BMC om medicinale cannabis te leveren aan apotheken en apotheken om de medicinale cannabis te leveren aan patiënten (alleen op doktersrecept). Bovendien, is gestandaardiseerde cannabis beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en productontwikkeling. 

Uitspraken Rechtbank (regionale administratieve rechtbank) en regionale toestemming thuiskweek

In oktober 2006 besloot de hoogste Nederlandse rechter een patiënt niet  te straffen, die zijn eigen cannabis planten kweekte, hij verkeerde in een noodsituatie.(Wim Moorlag MS patiënt)  Deze uitspraak was uitzonderlijk en alleen voor deze individuele patiënt, dus het betekent niet dat de patiënten nu vrij zijn om zelf te kweken. In februari 2017 had een andere patiënt een soortgelijk oordeel. (Rudolf Hillebrand HIV)

In Tilburg mogen patiënten 5 cannabisplanten kweken voor eigen medicinaal gebruik onder strikte voorwaarden sinds 2016/12/09  Zij hebben hiervoor toestemming gekregen van de burgemeester, op bestuursrechtelijk niveau. Veel van de patiënten zijn genoodzaakt cannabis te kopen in coffeeshops, omdat er niet genoeg soorten beschikbaar zijn in de apotheek, het niet vergoed wordt door de zorgverzekering en vanwege de gammastraling.

Realiteit

BMC is de officiële groothandel van medicinale cannabis. Daarom zetten ze een hele productie- en distributieketen op voor nu vijf variëteiten cannabis: er is een gecontracteerde teler en een verpakking en distributie bedrijf. Om ervoor te zorgen dat patiënten cannabis dat gestandaardiseerd is, veilig en effectief, heeft BMC eisen gesteld en dit sloot aan bij de Europese Richtlijn voor Good Agricultural Practice for Growth van cannabis voor medicinale doeleinden. De teler die de licentie heeft groeit zijn cannabis volgens deze GAP-richtlijn.

Alle batches van medicinale cannabis die zijn geteeld moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die BMC heeft bepaald. BMC biedt een kwaliteitssysteem om ervoor te zorgen dat de cannabis de patiënten is kwalitatief goed en veilig  – Voor dit doel heeft BMC een GLP een gecertificeerd laboratorium gecontracteerd. Een monografie is beschikbaar die aansluit aan de eisen van de Ph. Eur.

De medicinale cannabis wordt getest op inhoud van cannabinoïden, inhoud stabiliteit, vochtigheid, microbiologie, pesticiden, zware metalen en aflatoxinen. Elke batch medicinale cannabis wordt geleverd met zijn eigen Certificaat met alle relevante informatie.

De schatting van de patiënten die medicinale cannabis gebruiken via apotheken in Nederland is ongeveer 2000. Echter, het totale aantal patiënten die cannabis gebruiken voor medische redenen zal naar verwachting veel hoger zijn. Waarschijnlijk krijgen nog veel patiënten cannabis via de coffeeshop en het illegale circuit of eigen kweek.

Elke arts of specialist kan cannabis voor alle medische indicaties voorschrijven. Er zijn slechts vijf soorten beschikbaar in de apotheek: Bedrocan, Bedica, Bedrolite. Bedrobinol en Bediol , en ook cannabisolie

De aanbevelingen betreffende doseringen worden hier beschreven

Lokale productie wordt gemaakt door Bedrocan in Veendam en wordt gedistribueerd naar de apotheek (BMC regelt dit).

 

Bron

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees ook:

Adviestekst Medicinale Cannabis en Verkeersdeelname herzien

 

Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2024 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep