Onderzoeken

Huidig wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van cannabis.

Er is geen vergoeding mogelijk voor cannabis, omdat de effectiviteit van cannabis niet voldoende wetenschappelijk aangetoond kan worden. Het kwaliteit van het ‘bewijs’ in onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij verschillende ziektebeelden (zoals chronische pijn, slaapstoornissen, en misselijkheid en duizeligheid door chemotherapie) is gemiddeld namelijk laag.  De algemene strekking van het onderzoek naar de effectiviteit van cannabis is meestal dat er sprake is van belangrijke tekortkomingen in de bewijskracht van de studies. Daar waar in onderzoek voorzichtig wordt geconcludeerd dat er bewijs is voor werking, wijst het ook op tekortkomingen, én doen de onderzoekers dringende aanbevelingen voor het dichten van gaten in de bewijskracht via nieuwe en betere studies. Opvallend is verder dat er onder onderzoekers geen brede consensus bestaat over de kracht van het bewijs.

Mogelijkheden voor toekomstig onderzoek.

Sinds ruim een jaar is er echter een placebo cannabispreparaat beschikbaar dat qua structuur, smaak en geur overeenkomt met actieve cannabisproducten, maar verwaarloosbare hoeveelheden van de actieve stoffen tetrahydrocannabinol (THC) en Cannabidiol (CBD) bevat. Daarmee kunnen onderzoekers studies opzetten die veel meer bewijskracht genereren dan het nu beschikbare onderzoek. Binnen een beperkt aantal lopende studies maken onderzoekers inmiddels gebruik van deze placebo. Het is te verwachten dat op deze manier de komende jaren meer en betere studies beschikbaar komen, op basis waarvan het Zorginstituut een eventuele beoordeling kan doen.

Op de IACM zijn veel placebo gecontroleerde onderzoeken in het Nederlands beschikbaar, maar blijkbaar wordt daar totaal niet naar gekeken, omdat het geen Nederlandse onderzoeken zijn. De overheid is hier zelf nalatig in geweest, sinds 2003 is medicinale cannabis beschikbaar in de apotheek en er is amper onderzoek gedaan.

IACM, Partner Organisatie van de PGMCG

Sinds het begin van ons bestaan verzorgen we de Nederlandse vertaling voor de International Association for Cannabinoid Medicines, zodat alle wetenschappelijke onderzoeken ook in onze taal beschikbaar zijn. Voor de laatste onderzoeken, klik hier.

 

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Onderstaand onderzoek is inmiddels afgerond:

LUMC klinische studie: fibromyalgie en cannabis

 

Ook op deze websites kan je veel onderzoeken vinden omtrent het gebruik van cannabis.

Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2024 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep