Tips voor bij je arts om medicinale cannabis op recept te krijgen

Als u problemen heeft met uw gezondheid en u wil cannabis gebruiken, adviseren wij ALTIJD om dit in overleg met uw (huis)arts of medische specialist te doen. Je arts is namelijk de aangewezen persoon om het ziekteprocessen te begeleiden. Bovendien is hij zowel vertrouwenspersoon als eerste verzorger. Degenen die al aan zelfmedicatie doen met cannabis, adviseren we alsnog naar de eigen arts te gaan en dit in je dossier te laten vermelden. Niet alleen is het goed om een arts te betrekken bij je gezondheid en medicatie, je bent dan gelijk een ervaringsdeskundige die weer andere patiënten kan helpen en opent de ogen van de arts. Elke arts die er zich in gaat verdiepen is er weer een. De PGMCG vindt het zo belangrijk dat artsen betrokken zijn bij patiënten dat wij een verklaring van de (huis)arts als voorwaarde stellen om patiënt/vriend te worden van de stichting, of je nou zelf kweekt of niet. Indien je arts moeilijk doet, neem dan contact op met ons.

In Nederland wordt medicinale cannabis maar door een zeer klein percentage artsen/ specialisten voorgeschreven.

Momenteel zijn er ongeveer tussen de 2000 en 3000 patiënten die de officiële medicinale cannabis(olie) in Nederland op recept krijgen. Dit terwijl ongeveer 8 miljoen Nederlanders andere medicatie voorgeschreven krijgen. De meeste artsen zijn terughoudend in het voorschrijven van cannabis. Zij zijn meestal niet bekend met het gebruik van medicinale cannabis, dus weten ze ook al niet wat en hoe ze het voor moeten schrijven. Alle artsen en apothekers kunnen informatie aanvragen bij het Bureau Medicinale Cannabis. Al bestaat het medicinaal cannabisprogramma in Nederland al een tijdje, er zijn momenteel maar een paar duizend mensen die er gebruik van maken. Bij de opleiding van artsen wordt ook geen aandacht besteed aan het endocannabinoide systeem, dat is de basis voor het gebruik van medicinale cannabis. De hoogste tijd dat hier wel aandacht aan gaat worden besteed.

 

Het gesprek met je arts.

  1. Leg rustig je situatie uit, alle andere medicatie reeds geprobeerd/  niet effectief genoeg/ te veel bijwerkingen, etc.
  2. Het recht op zelfbeschikking, chemische geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn/ cannabis is een natuurproduct.
  3. Keep it simple, stupid! Houdt het zo eenvoudig mogelijk en vertel je verhaal met een pakkend voorbeeld.
  4. Wees inventief en neem de flyer van PGMCG mee!
  5. Wees altijd eerlijk, ook als je al cannabis gebruikt, hoeveel en wat het voor je doet.
  6. Ga naar een arts/specialist die het wel voorschrijft , als je eigen arts niet voorschrijft, vraag om een referentie, zoals bv pijnarts, reumatoloog of oncoloog

 

Als je je arts meer informatie wil geven over medicinale cannabis, laat hem/haar dan dit lezen:

Een informatief boek over medicinale cannabis geschreven door dr. Arno Hazekamp, waar stichting PGMCG ook een bijdrage aan heeft geleverd en in vermeld staat op pagina 23.
 Maak kennis met medicinale cannabis pdf

Themajournaal medicinale cannabis juli 2017

Het Themajournaal Medicinale cannabis van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik geeft zorgverleners informatie over het begeleiden van patiënten die medicinale cannabis (willen gaan) gebruiken.

Dit Themajournaal is ontwikkeld in opdracht van Bureau Medicinale Cannabis en Dutch Expertise Center for Cannabis.

Behalve het Themajournaal is er ook de FTO-module Medicinale cannabis met achtergronden en praktische adviezen. Deelnemers aan het FTO kunnen aan de hand van de module gezamenlijke afspraken maken over het begeleiden van patiënten met medicinale cannabis.


Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2024 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep