SFK: Cannabis(olie) verkoop apotheek in 2017 weer gestegen!

19 december 2017

Op vrijdag 22 december maakt SKF wederom de nieuwe cijfers bekend over het aantal verstrekkingen van medicinale cannabis(olie) via de apotheek. Stichting PGMCG vraagt deze getallen reeds twee jaar aan.

Beste Marian en Serge,  

Zoals jullie misschien al gemerkt hebben, zijn vandaag in een dagblad cijfers van onze kant gepubliceerd over het gebruik  van medicinale cannabis. Dat wijkt af wat ik in onderstaand bericht aan jullie heb gemeld. Daarom wil ik jullie ons bericht niet onthouden en stuur je hierbij een pdf van een publicatie van ons die volgende week vrijdag in het Pharmaceutisch Weekblad verschijnt.

Als jullie eerder dan volgende week vrijdag uit deze publicatie citeren, dan vraag ik jullie niet alleen de bron, Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), te vermelden, maar ook dat het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad van vrijdag 22 december zal verschijnen.

Vriendelijke groet,  Jan Dirk Kroon, SFK

Ook dit jaar is er weer een toename want de medicinale wiet is niet aan te slepen:

De vraag naar medicinale cannabis blijft groeien. Huisartsen schrijven ook dit jaar weer meer recepten uit voor hun patiënten.

Huisartsen schrijven dit jaar voor het eerst meer dan 50.000 recepten met medicinale cannabis uit voor hun patiënten. Het aantal recepten is in vijf jaar tijd met ruim 400 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Vooral cannabisolie op recept via de apotheek beleeft dit jaar een opmars (60 procent groei). Die is voor patiënten makkelijker te gebruiken dan ‘flos’, gedroogde bloemtoppen waar je bijvoorbeeld thee van kunt zetten.

Het gebruik van medicinale cannabis – alleen te verkrijgen via de huisarts – nam een enorme vlucht in 2016: een stijging van maar liefst 75 procent. Jan Dirk Kroon van de SFK schat het aantal gebruikers van medicinale cannabis op 8.000. ,,Maar dat is een voorzichtige schatting.” KNMP, de beroepsvereniging van Nederlandse apotheken, spreekt van 13.000 patiënten die medicinale cannabis gebruiken.

Huisartsen worstelen soms met het onderwerp. Patiënten vragen er steeds vaker om, maar ‘mediwiet’ is geen officieel medicijn. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt daarom aan een ‘standpunt’ dat in de loop van 2018 wordt gepubliceerd. Monique Verduijn van het NHG: ,,We adviseren huisartsen medicinale cannabis te overwegen als een patiënt met chronische pijnklachten er om vraagt en als gangbare behandeling niet helpt of te veel bijwerkingen veroorzaakt.’’

KNMP stuurde vrijdag een brandbrief naar de Tweede Kamer omdat een miljoen Nederlanders die op doktersvoorschrift ‘medicinale cannabis, morfine of dexamfetamine gebruiken, feitelijk niet meer mogen autorijden’. Sinds 1 juli kent de wet limieten voor drugsgebruik in het verkeer. ‘Blaastesten’ van de politie zien deze mensen nu als drugsgebruiker. De Tweede Kamer moet op heel korte termijn een wettelijke uitzondering voor ze maken, vindt KNMP.