KNMP pleit voor wettelijke uitzondering voor patiënten bij drugstest in het verkeer

08 december 2017

Wij volgen het nieuws op de voet omtrent medicinale cannabis en de wegenverkeerswet, op 8 december heeft het KNMP dit gepubliceerd:

De KNMP pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een spoedwijziging van de Wegenverkeerswet, zodat de wet niet langer van toepassing is bij medicinaal gebruik van morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis. Op dit moment geeft de speekseltest, die wordt ingezet om het gebruik van drugs in het verkeer te detecteren, een (vals) positieve uitslag bij honderdduizenden patiënten. Waardoor zij formeel niet meer mogen autorijden.

Op donderdag 14 december bespreekt de Tweede Kamer dit onderwerp in het Algemeen Overleg Wegverkeer en Verkeersveiligheid met de ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De aangescherpte wet is vanaf 1 juli 2017 van kracht. De wet gaat in tegen het verkeersdeelname-advies van de KNMP, dat stelt dat gebruikers na twee weken weer veilig kunnen autorijden tenzij bijwerkingen dat in de weg staan.

Eerder heeft het kabinet toegezegd een oplossing te zullen zoeken voor deze patiënten. De KNMP wil dat in de tussentijd de handhaving wordt opgeschort bij patiënten die kunnen aantonen dat ze de middelen gebruiken op voorschrift van de arts. Dit om te voorkomen dat patiënten onterecht in een strafrechtelijk traject terecht komen.

Daarnaast adviseert de KNMP aan de Tweede Kamer om bij volgende wetswijzigingen op dit onderwerp het kennisinstituut geneesmiddelen van de KNMP te consulteren over de eventuele gevolgen. Hierdoor kan worden voorkomen dat er een dergelijke fout in wetgeving sluipt.

Ook artsenorganisatie KNMG en patiëntenorganisatie Ieder(in) hebben reeds hun zorgen geuit.

Lees de brief van de KNMP

Bron

Lees ook:

Kamervragen / Antwoorden: nieuwe drugstest automobilisten problematisch