Belangrijk Nieuws: Verenigde Naties erkennen Medicinale Cannabis

02 december 2020

Na 60 jaar status-quo, 3 jaar wetenschappelijke beoordeling door de WHO en 2 jaar diplomatieke discussies, hebben de Verenigde Naties vandaag eindelijk cannabis teruggetrokken van Schedule IV van de Single Convention – het ‘verbodsschema’

VN herroept 60 jaar verbod – verklaart cannabis een legitiem medicijn

Vandaag hebben de Verenigde Naties de gedurfde stap genomen om cannabis te schrappen van lijst IV van het drugsverdrag van 1961 [1], zes decennia na de plaatsing ervan, de therapeutische waarde van deze eeuwenoude medicinale plant erkennen en deze niet langer beschouwen als ‘bijzonder aansprakelijk misbruiken en nadelige gevolgen hebben. ” De stemming volgde op een onafhankelijke wetenschappelijke beoordeling uitgevoerd door enkele van ’s werelds toonaangevende experts, bijeengeroepen door de WHO in 2017-2018, waarbij bewijsmateriaal en getuigenissen uit alle hoeken van de wereld werden beoordeeld.

De stap is nog belangrijker als je bedenkt dat cannabis in schema IV is geplaatst zonder ooit aan een wetenschappelijke beoordeling te zijn onderworpen. Schema IV voor cannabis is een overblijfsel van de meest extreme internationale drugswetten die zijn geërfd van het moraal van de jaren 1950 en is representatief voor lang in diskrediet geraakte waardensystemen die verband houden met racisme, onverdraagzaamheid, gebrek aan respect voor inheemse volkeren en culturen die het kenmerk waren van het koloniale tijdperk.

De WHO heeft in het verdrag als enige de verantwoordelijkheid om deze aanbevelingen te doen: de stemming van vandaag door de regeringen die bij de VN bijeen waren, was vereist om ze in internationaal recht om te zetten. De verwijdering uit Schedule IV is daarom fenomenaal nieuws voor miljoenen patiënten over de hele wereld en een historische overwinning van de wetenschap op de politiek.

Naast de schrapping uit Schedule IV, heeft de WHO, boven onze verwachtingen, een ambitieus plan voorgesteld om flexibiliteit te harmoniseren en in te bedden in het verdragskader voor de toegang en beschikbaarheid van cannabisgeneesmiddelen. De WHO probeerde ruimte te creëren voor regeringen om hun nationale beleid aan te passen aan hun behoeften.

Hoewel we geloven dat het corrigeren van het record onvermijdelijk was – het overweldigende bewijs zou niet tot een ander resultaat leiden – is het falen van de regering om de meer geavanceerde WHO-voorstellen te accepteren teleurstellend en vertegenwoordigt het een gemiste kans om het verdrag het best geschikt te maken voor het doel. Geen van de negatieve stemmen van vandaag zal echter leiden tot een verslechtering van de controle over cannabis.

Bron

Met dank aan Kenzi Riboulet-Zemouli Independent researcher (Spain/France) en Michael Krawitz Executive Director, Veterans for Medical Cannabis Access (USA)