Een Vandaag: Patiënten boos: ‘Tegenstrijdig beleid’ medicinale wiet

11 februari 2018

Op 24 januari 2017 is Een Vandaag op bezoek geweest bij PGMCG om te filmen over het gebruik van medicinale cannabis, vergoeding en eigen kweek. Vandaag is de dag is dit nog even actueel als vorig jaar.

Patiënten die al jarenlang medicinale wiet gebruiken zitten met de handen in het haar. Vanaf dit jaar vergoeden de meeste zorgverzekeraars de cannabis die ze via de apotheek krijgen niet meer.

Er zou onvoldoende wetenschappelijk bewijs zijn dat wiet als medicijn werkt. Terwijl patiënten met bijvoorbeeld MS, reuma, kanker of hiv zeggen er veel baat bij te hebben. De wiet vermindert hun klachten. Ze moeten het nu zelf betalen en dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand.

Opvallend is dat het Zorginstituut Nederland – dat minister Schippers van Volksgezondheid adviseert over vergoedingen – zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van medicinale cannabis.

Dit is in tegenstelling tot wat het Bureau Medicinale Cannabis beweert. Dat is de overheidsorganisatie verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medische doeleinden. Dit bureau stelt in hun informatiefolder dat medicinale wiet wel degelijk werkt.

Daarnaast exporteert de Nederlandse overheid steeds meer medicinale wiet naar Duitsland. Bij de oosterburen is het zo populair dat het parlement daar afgelopen week het gebruik van medicinale wiet heeft gelegaliseerd en zorgverzekeraars het moeten vergoeden voor zwaar zieke patiënten.

Duitsland maakt zelf te weinig wiet om aan de grote vraag te voldoen. De Nederlandse overheid heeft als regel dat het maximaal 100 kilo wiet per jaar per land mag exporteren. Maar op verzoek van de Duitsers maakt minister Schippers nu een uitzondering: zij mogen de komende jaren 700 kilo wiet afnemen, zeven keer zoveel. Dat zegt ze in een Kamerbrief.

‘Tegenstrijdig beleid’ zeggen gedupeerde patiënten in Nederland. EenVandaag spreekt met Lilian Flanderijn, een MS-patiënt die aan het afbouwen is, omdat ze de wiet zelf niet kan betalen. Ook zijn we bij Marian Hutten en Serge de Bruijn van de patiëntenvereniging Medicinale Cannabis Gebruikers. Zij hebben het voordeel dat ze in Tilburg wonen, waar de burgemeester toestaat dat ze – onder voorwaarden – zelf wietplantjes voor medicinaal gebruik kweken.

Zorgverzekeraar ONVZ reageert ook op alle commotie.

Minister Schippers heeft in antwoord op vragen van EenVandaag laten weten dat ze het Zorginstituut zal vragen om opnieuw advies uit te brengen over medicinale cannabis op basis van nieuwe en internationale onderzoeken.

Bron