Kamervragen/Antwoorden: Nieuw onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis

18 november 2017

Op 8 februari 2017 heeft Vera Bergkamp (D66) vragen ingezonden aan de minister van volksgezondheid, welzijn en sport over nieuw onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis. Op 22 februari kreeg zij hierop antwoord.

Update 22/8/2017

Verzoek VWS toets herbeoordeling vergoeding medicinale cannabis

VWS+toets+herbeoordeling+standpunt+vergoeding+medicinale+cannabis

 

14/8/2017

Schippers heroverweegt medicinale wiet in basisverzekering

Patiënten in Nederland krijgen hun medicinale wiet in de toekomst misschien weer vergoed. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft Zorginstituut Nederland (ZiNL) gevraagd om de werkzaamheid van medicinale cannabis te onderzoeken. Dat meldt BN de Stem.

Op dit moment valt medicinale cannabis niet onder de basis- of aanvullende zorgverzekering. Enkele zorgverzekeraars vergoeden het medicijn wel, maar vanuit een coulanceregeling. De overheid blijft erbij dat de wetenschappelijke medische werking van wiet nooit is aangetoond. Daarom is het nooit eerder opgenomen in het basispakket.

Demissionair minister Schippers heeft het Zorginstituut begin dit jaar gevraagd om medicinale cannabis nog eens te onderzoeken. Het is aan het Zorginstituut om uit te zoeken wat de medische werking van de cannabis is en welke patiënten baat hebben bij vergoeding van het medicijn.

“De uitkomst kan óók zijn dat er geen aanleiding is om iets aan het standpunt te veranderen. Dit is aan het Zorginstituut. Op basis van de uitkomst van de vraag van de minister zal bekeken worden wat de vervolgstappen zijn. Daar kan ik nu nog niet op vooruit lopen”, zegt Ole Heil, woordvoerder van minister Schippers.

Eind vorig jaar besloot ook Zilveren Kruis, als laatste zorgverzekeraar, geen medicinale cannabis meer te vergoeden. Zo’n zevenhonderd verzekerden gebruiken cannabis tegen pijn dat is ontstaan door kanker, multiple sclerose (MS)of aids.

Door: Redactie Nationale Zorggids