Gemeente Waalwijk wil pand sluiten na vondst oude kweekspullen bij patiënt

16 november 2020

Op 15 november stond onderstaand bericht in het Brabants Dagblad. Het is weer zover men wil weer een gezin op straat zetten om de vondst van oude kweekspullen bij een medicinaal gebruiker. Het is te gek voor woorden dat mensen hun huis uitgezet worden onder deze omstandigheden, dit terwijl zware criminelen (oplichters, verkrachters, pedofielen, moordenaars) een woning toegewezen krijgen.

 

Huis in Waalwijk moet op slot, bewoner claimt dat hij wiet kweekte voor medicinaal gebruik

WAALWIJK – Bij een controle van een huis aan de Eerste Zeine in Waalwijk vond de politie allerlei spullen in een schuur waarmee een hennepkwekerij kan worden begonnen. Dus moet de woning en schuur voor drie maanden op slot. De bewoner vecht dat aan. Hij kweekte vroeger wiet voor medicinaal gebruik.

De man ontkent niet de aanwezigheid van het materiaal, maar zegt dat het nooit de bedoeling is geweest een professionele kwekerij op te zetten. In 2018 kocht hij twee tenten en wat andere spullen om maximaal vijf plantjes voor eigen gebruik te kweken.

Hij kampt met medische problemen en de wiet is voor medicinaal gebruik. Maar het kweken kostte hem te veel moeite, reden dat hij ermee stopte. De buizen waarmee de tenten konden worden opgezet werden weggebracht, net als andere zaken zoals koolstoffilters. Wat bleef liggen zou op een ander moment verwijderd worden, maar daaraan was hij niet toegekomen. Zijn partner bevestigt dat tijdens de zitting.

Duur apparaat
De gemeente Waalwijk kijkt daar anders tegenaan. Alleen al de aanwezigheid van de spullen is in de ogen van de gemeente voldoende reden om te sluiten. Met name het aantreffen van een cannacutter, een duur apparaat waarmee snel grote hoeveelheden hennep kunnen worden getopt, rekent de gemeente hem zwaar aan.
Bovendien werd bij de man al eerder (2014) een kwekerij op zijn zolder gevonden en werd de schuur gebruikt als drogerij. De berging was dermate geschikt gemaakt dat hij eenvoudig als kwekerij zou kunnen dienen. Bovendien is de buurt drugsgevoelig. In een straal van 500 meter rond de woning zijn sinds 2015 al negentien panden gesloten. Reden voor een krachtig signaal om te laten zien dat er wordt opgetreden, zo redeneert de gemeente.

Drugsketen
De rechter vraagt de vertegenwoordigster van de gemeente waarom zowel de schuur als het huis dicht moeten. Want in de woning is niets gevonden en de schuur is via een aparte ingang toegankelijk. Maar Waalwijk ziet beiden als een geheel en wil de panden uit de drugsketen halen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron