HIV

Er zijn voldoende wetenschappelijke bewijzen die aantonen dat cannabis werkt bij misselijkheid en braken als gevolg van medicatie bij HIV/AIDS.

HIV staat voor Human Immuno-deficiency Virus. Het is een virus dat je afweer verzwakt, waardoor je lichaam uiteindelijk niet meer in staat is ziekteverwekkers goed te bestrijden. Zonder behandeling leidt een hiv-infectie tot een ernstige verzwakking van je afweer, oftewel aids.

Cannabis heeft geen negatief effect op het immuunsysteem bij patiënten met HIV. Onderzoekers onderzochten de lymfocyt aantallen bij 70 patiënten waarvan de urine negatief was op THC en 25 patiënten positief getest op THC. THC-positieve patiënten hadden aanzienlijk hogere waarden voor CD4 positieve en CD8-positieve cellen dan THC-negatieve patiënten. De auteurs concludeerden dat THC het immuumsysteem niet verminderd.[1] 

Endocannabinoïden verlengen de overlevingsverwachting van zenuwcellen bij HIV.  Endocannabinoïden anandamide en 2-AG beschermen de zenuwcellen van de hersenen, welke worden blootgesteld aan de schadelijke effecten van tat (transactivator van transcriptie). Tat is een eiwit dat word geproduceerd door het HIV-1 virus, welke ervoor zorgt dat de productie van het virus word verbetert. Auteurs schrijven dat het endocannabinoïde systeem “veelbelovende doelen bezit voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen welke verband houden met het HIV-1 virus.”[2]

THC is niet verbonden met een progressie van leverfibrose bij patiënten met HIV en HCV. Onder 575 vrouwen, die met het HIV en het HCV (Hepatitis C-Virus) geïnfecteerd waren, was THC niet met een progressie van een significante leverfibrose verbonden. Alcoholconsumptie was met leverfibrose geassocieerd.[3]
Het gebruik van cannabis wordt geassocieerd met het minder voorschrijven van opioïden bij patiënten met HIV.  In een groep van 780 patiënten met HIV en chronische pijn hadden degenen die cannanis gebruikte, een lagere ratio van opioïden recepten. 372 patiënten gebruikt voorgeschreven opioïden. De verhouding was bij cannabisgebruikers 43% lager dan in de niet-gebruikers. Auteurs concludeerden, dat hun “gegevens suggereren dat nieuwe wetgeving voor medische cannabis de noodzaak voor opioïde analgetica voor pijn management, kan verminderen, welke bij de aanpak van ongewenste voorvallen van pijnstillende opioïdengebruik kan worden gekoppeld.”[4]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Keen L 2nd, et al. Drug Alcohol Depend. 2017;180:22-25.

[2] Xu C, et al. Mol Cell Neurosci. 2017;83:92-102.

[3]Kelly EM, et al. Clin Infect Dis. 2016 May 25. [in press]

[4] Sohler NL, et al. Subst Use Misuse. 2018:1-6.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany