UMC krijgt 1,4 miljoen voor onderzoek naar cannabis voor kinderen met epilepsie.

11 januari 2023

Onderstaand bericht stond op 9 januari jl. op RTVUtrecht. Eindelijk weer meer onderzoek in Nederland, terwijl dit in augustus 2021 al naar voren is gebracht.. Hier zijn al zoveel onderzoeken naar gedaan, dat men eigenlijk al weet dat het effectief is, zoals je kan zien in de artikelen op onze website omtrent dit onderwerp.

Cannabis voor kinderen met epilepsie: 1,4 miljoen voor onderzoek UMC Utrecht

Utrecht – Kan cannabis kinderen met epilepsie helpen? Dat gaat kinderneuroloog Floor Jansen van het UMC Utrecht Hersencentrum onderzoeken. Zij ontvangt 1,4 miljoen euro subsidie van wetenschapsfinancier ZonMw . Ze werkt samen met een aantal andere onderzoekers en kinderneurologen van andere epilepsiecentra.
In Nederland hebben ongeveer 20.000 kinderen epilepsie, waarvan een derde een moeilijk behandelbare vorm. Die kinderen hebben ondanks medicijnen nog steeds last van aanvallen. Voor die groep zou een alternatieve behandeling veel kunnen betekenen. Jansen wil onderzoeken of cannabis ervoor kan zorgen dat die kinderen minder aanvallen krijgen.
Het onderzoek van Jansen richt zich op het gebruik van cannabidiol, ook wel CBD, de werkzame stof in cannabis. CBD zorgt niet voor de psychoactieve werking die vaak geassocieerd wordt met wiet of hasj. De stof die daar voor zorgt heet THC.

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek wordt CBD de laatste jaren steeds meer gebruikt voor allerlei verschillende klachten die mensen ervaren. Zo wordt het onder meer gebruikt door mensen met slaapproblemen, angstaanvallen en bij pijn.
Juiste middel, juist dosering, juiste patiënt
Het doel is om tot persoonlijke behandelingen te komen. Jansen: “We kijken naar het juiste middel, in de juiste dosering, voor de juiste patiënt en op het juiste moment.” Eerder onderzoek toonde volgens de kinderneuroloog aan dat kinderen met een specifieke soort epilepsie minder aanvallen kregen bij gebruik van CBD.
De werking van CBD is alleen nog niet goed genoeg onderzocht. Met de fondsen die Jansen nu heeft gekregen, hoopt zij dat wel te kunnen doen. Jansen wil per patiënt kijken of en hoe het middel effectief is tegen de aanvallen. Eind 2023 zullen de eerste patiënten meedoen aan het onderzoek.
Behalve klinisch testen op patiënten bevat het onderzoek nog een onderdeel. Het team van Jansen gaat ook kijken hoe CBD op celniveau werkt. Zo hoopt ze een beter idee te krijgen van de onderliggende mechanismen van het middel.

Bron

Lees ook: