Cannabinoïden zijn nuttig bij glioblastoma (hersentumor)

24 december 2022

Onderstaand zijn een aantal onderzoeken uitgelicht van de IACM-website, omtrent glioblastoma en gebruik cannabinoïden:

Wetenschap / Mens: CBD kan volgens open onderzoek een positief effect hebben op de overleving van glioblastoma

Volgens een case serie van negen patiënten met glioblastoma, had CBD in een dosis van 400 mg een positief effect op de overleving. De studie werd uitgevoerd bij de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care Medicine, Klinikum Klagenfurt, Oostenrijk.

Glioblastoma multiforme graad IV is een dodelijke ziekte met een mediane overleving van ongeveer 14 tot 16 maanden. Alle patiënten kregen CBD gelijktijdig met de standaardtherapie methode van de maximale resectie en de aansluitende chemoradiotherapie. Op het moment van indiening van het artikel in het tijdschrift onderzoek tegen kanker waren nog steeds alle patiënten, op één patiënt na,  van 22,3 maanden met een mediane overleving tijd (bereik, 7-47 maanden) in leven. De auteurs schreven dat deze ” langer is dan kon worden verwacht”.

Likar R, Koestenberger M, Stultschnig M, Nahler G. Concomitant Treatment vom Malignant Brain Tumours With CBD – A Case Series and Review vom the Literature. Anticancer Res 2019;39(10):5797-5801.

Wetenschap / cellen: een combinatie van CBD, gamma-bestraling en een ander molecuul waren het meest effectief tegen glioblastoma

Glioblastoma-cellen “vertoonden een dramatische gevoeligheid voor CBD-gemedieerde doding die extra verhoogd was in combinatie met gamma-bestraling en KU60019. Concluderend kan “behandeling van menselijk GBM door de drievoudige combinatie (CBD, gamma-bestraling en KU60019) de celdoodniveaus in vitro significant verhogen en mogelijk de therapeutische verhouding van GBM verbeteren.”

Columbia University, New York, USA.

Ivanov VN, et al. et al. Oncotarget. 2019;10(8):825-846.

Wetenschap / Cellen: Hoe CBD effectief kan zijn bij de behandeling van een type ernstige hersenkanker

In een onderzoek met glioblastoma cellen moduleerde CBD zogenaamde extracellulaire blaasjes en prohibitine. Extracellulaire vesicles zijn mediatoren van celcommunicatie, die worden gebruikt door kankercellen, en prohibitine kan bijdragen aan chemoresistentie, dat wil zeggen resistentie van kankercellen tegen chemotherapeutische middelen. De auteurs concludeerden dat CBD “kan fungeren als een hulpmiddel om de werkzaamheid van de behandeling in GBM te verbeteren.”

School of Human Sciences, London Metropolitan University, UK.

Kosgodage US, et al. Transl Oncol. 2018;12(3):513-522.

Wetenschap/Mens: CBD kan de effecten van chemotherapie en bestraling in glioblastoma verhogen volgens casusrapporten

Onderzoekers presenteerden twee gevallen waarin CBD het effect van chemotherapie en radiotherapie bij glioblastoma, een zeer agressieve hersentumor, mogelijk heeft verbeterd.

Department of Neuro-Oncology, Sirio Libanes Hospital, São Paulo, Brazil.
Dall’Stella PB, et al. Front Oncol. 2019;8:643.

Wetenschap/Mens: Cannabis verbeterd overleving van patiënten met een agressieve hersentumor in een gecontroleerde studie

Een cannabisextract met THC en CBD verbeterde het overleven van patiënten met een glioblastoma, een bijzonder agressieve hersentumor, als het samen met een standaardtherapie werd toegediend. Dit is het resultaat van een placebo-gecontroleerde studie met 21 patiënten, wat de producent van cannabisextract Sativex GW Pharmaceuticals uit Groot Britanie publiceerde. 12 Patiënten kregen Sativex samen met Telozolomid, en 9 patiënten kregen Telozolomid en een placebo.

De studie toonde, dat 83 % van de patiënten met een gedocumenteerde GLIOBLASTOMA-terugval, die met THC en CBD behandeld werden, na een jaar nog leefde, in vergelijking met 53 % bij patiënten in de placebo-groep (p = 0,042). Het gemiddelde overleven lag in de cannabisgroep bij meer als 550 dagen, in vergelijking met 369 dagen in de placebo-groep. In de persmededeling noemt men het: „GW heeft substantiële voorklinische en logische onderzoeken met verschillende cannabinoïden bij verschillende kankervormen onderzocht, waaronder de hersenen, longen, borsten, alvleesklier, melanoom, baarmoeder, maag, nieren, prostaat en urineblaas. Deze studies hebben tot ongeveer 15 publicaties geleid en tonen het multi modale effect van cannabinoïden op een aantal sleutel signaal trajecten, die met de groei en het voortzetten van tumoren verbonden zijn.“

Press release by GW Pharmaceuticals of 7 February 2017

Cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij glioblastoma
Onder natuurlijke producten, die antitumoreffecten kunnen hebben bij glioblastoma (GBM), een agressieve hersentumor, zijn cannabinoïden, terpenen en curcumine, omdat volgens de auteurs “van veel is aangetoond dat ze een significant effect hebben op het verminderen van de voortgang van GBM via bekende mechanismen.”
Faculty of Sciences, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile.
Erices JI, et al. Phytother Res. 2018 Aug 15. [in press].

Wetenschap/Cellen: Effecten van bestraling op glioblastoma cellen werden verhoogd met CBD
CBD (cannabidiol) verhoogde de effecten van bestraling voor het doden van menselijke glioblastoma cellen. Glioblastoma is een agressieve hersen tumor.
Columbia University, New York, USA.
Ivanov VN, et al. Oncotarget. 2017 May 27. [in press]

Antikankereffecten van CBD en THC op glioblastoomcellen betrekken de GPR55-receptor
De antikankereffecten van CBD en THC op glioblastoomcellen werden ongedaan gemaakt door de GPR55-receptor te blokkeren. De auteurs concludeerden dat dit “een betrokkenheid van GPR55 bevestigt en suggereert dat het betrokken is bij het wijzigen van de celcyclus” van deze hersenkankercellen.

Kolbe MR, et al. Cancers (Basel). 2021;13(5):1064.

CBD verandert een aanjager van kankerprogressie in een tumoronderdrukker bij glioblastoomcellen
Nieuw onderzoek toont aan dat CBD (cannabidiol) een eiwit, de transcriptiefactor NFxB, dat de kankerprogressie in veel kankersoorten, waaronder glioblastoma, aanstuurt, kan omzetten in een tumoronderdrukker.

Volmar MNM, et al. Neuro Oncol. 2021:noab095.

Wetenschap/Cellen: CBD induceert geprogrammeerde celdood in hersenkankercellen
In een studie met humane en canine glioma cellen doodde CBD glioma cellen door een werkingsmechanisme dat “ontregeling van calcium homeostase en mitochondriale activiteit” impliceert.
Afdeling Klinische Wetenschappen, Colorado State University, Fort Collins, VS.

Gross C, et al. Front Pharmacol. 2021;12:725136.

CBD remt groei van glioblastoma door verandering van de tumormicro-omgeving naast andere mechanismen

In een muismodel van glioblastoma, een moeilijk te behandelen hersenkanker, werd aangetoond dat CBD de tumorgroei remt door verschillende mechanismen. De resultaten van onderzoekers van het Dental College of Georgia van de Augusta University, VS, werden gepubliceerd in het IACM-tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research.

Hun bevindingen toonden aan dat inhalatie van CBD niet alleen in staat was om de tumorgroei te beperken, maar ook om de dynamiek van de tumormicro-omgeving te veranderen. Bovendien waren er tekenen dat CBD de immuunrespons tegen de kanker bevorderde. De auteurs schreven dat “onze nieuwe bevindingen de mogelijke therapeutische rol van geïnhaleerde CBD ondersteunen als een effectief, relatief veilig en gemakkelijk toe te dienen behandelingshulpmiddel voor GBM.”

Khodadadi H, Salles ÉL, Alptekin A, Mehrabian D, Rutkowski M, Arbab AS, Yeudall WA, Yu JC, Morgan JC, Hess DC, Vaibhav K, Dhandapani KM, Baban B: Inhalant Cannabidiol Inhibits Glioblastoma Progression Through Regulation of Tumor Microenvironment. Cannabis Cannabinoid Res. 2021 Dec 16. [in press]

CBD en CBG oefenen hun antikankereffecten in glioblastoom deels uit door de GPR55

Met behulp van glioblastoomweefsel van kankerpatiënten werd aangetoond dat de cannabinoïden CBD en CBG hun antikankereffecten deels uitoefenen door in te werken op GPR55- en TRPV1-receptoren. Een CBG/CBD-verhouding van 3 op 1 was het meest effectief.

Lah TT, et al. Cancers (Basel). 2022;14(23):5918.

Overige onderzoeken

 

Wetenschap/Dier: CBD in combinatie met een andere stof verbeterde anti-kanker effecten van CBD in glioblastoma (05. Februari 2015, Kurzmeldung)

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook:

Muriël (hersentumor) gebruikt cannabisolie, haar verhaal