Olga heeft een hersentumor en gebruikt wietolie, ze strijdt nu voor een legaal medicijn

In het AD stond het verhaal van Olga, zij is de oprichter van Embrace Life hieronder lees je haar verhaal

Wietolie bleek de redding voor kankerpatiënt Olga, nu strijdt ze voor een legaal medicijn

Is cannabis het wondermiddel tegen kanker? Of berusten de positieve ervaringen van patiënten op louter toeval? Dat is de hoofdvraag die de stichting Embrace Life wil beantwoorden.

In samenwerking met de afdeling neuro-oncologie van het Erasmus MC gaat er 1 maart een onderzoek van start dat de werkzaamheid van de cannabisplant op hersentumoren moet aantonen.

Olga van Harmelen heeft er weken naar uit gekeken. Naar het moment waarop zij haar handtekening zou zetten onder de overeenkomst met het Erasmus MC en nu is het zover. Ze heeft een tas bij zich met ‘bubbels’ en glazen, want ‘hier moeten we even op toosten’, klinkt het resoluut. ,,Dit hebben we toch maar mooi bereikt.”

De Schiedamse kreeg in 2013 de schrik van haar leven toen bij haar een hersentumor werd ontdekt. Artsen gaven haar niet lang meer. Totdat ze via een oud-buurjongen in contact kwam met een speciaal goedje: wietolie. Het bleek haar redding te zijn. Want sinds het gebruik van de druppels die gemaakt zijn van cannabis is de tumor gestopt met groeien en hoopt Van Harmelen 85 jaar te worden.
Gedegen onderzoek is schaars
Ze is overtuigd van de heilzame werking van het ‘medicijn’, maar de wetenschap nog niet. Artsen hebben geen mening, omdat gedegen onderzoek naar wietolie zeer schaars is. Specialisten van het Erasmus MC willen, opgezweept door het enthousiasme van de Schiedamse, daar nu verandering in brengen. Samen met de stichting Embrace Life, mede-opgericht door Van Harmelen, hopen zij meer inzicht te krijgen.

Ons doel is het op de markt brengen van een legaal medicijn dat voor iedereen beschik­baar is

Olga van Harmelen, stichting Embrace Life

,,Als stichting willen we wetenschappelijk bewijs vergaren voor de stelling dat cannabis werkt”, legt ze uit. ,,Met als ultiem einddoel: het op de markt brengen van een legaal medicijn dat voor iedereen beschikbaar én vooral ook betaalbaar is.”
Veel patiënten gebruiken wietolie
Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Martin van den Bent. Hij merkt dat veel van zijn patiënten wietolie gebruiken, ook al is de werking ervan nooit bewezen. ,,Dat maakt dat je het eens uitgezocht wil hebben. Je wilt patiënten dingen geven die werken, niet iets waarvan een patiënt dénkt dat het werkt.”

Ook prof. dr. Sieger Leenstra werkt mee aan het onderzoek, maar durft nog niet te zeggen op welke termijn hij resultaat verwacht. ,,Dat is afhankelijk van de reactie van de patiënten”, weet hij. ,,We hebben veel informatie nodig zodat we een goede onderbouwing van de effectiviteit kunnen aantonen. Dat kost tijd. Maar over een maand of zes zouden we wel meer inzicht moeten kunnen hebben.”

Van Harmelen is er heilig van overtuigd dat het onderzoek gaat aantonen dat wietolie werkt. ,,Ik heb er nog steeds baat bij en zie dat ook aan medepatiënten. Wij hebben een lotgenotengroep die bestaat uit tien man. Helaas is er onlangs iemand overleden, maar die persoon zat al in fase 4 van de ziekte. Met de anderen gaat het redelijk tot goed.”
Leren leven met beperkingen.

Ook de Schiedamse zelf mag niet klagen. ,,Ik voel me goed, ook al heb ik m’n beperkingen. Maar daar leer je mee omgaan. Als ik bijvoorbeeld een drukke dag heb gehad, dan verdwijnt aan het einde van de middag de kleur uit m’n gezicht en gaat het lichtje langzaam uit. Dan weet ik dat ik de volgende dag weinig waard ben. Het is wat het is, we dealen ermee.”
Lees meer op AD