Open studie: Cannabisextract met THC en CBD vermindert aanvallen bij Epilepsie

29 april 2018

Wetenschap/Mens: In een open studie verminderde een Cannabisextract met THC en CBD aanvallen bij Epilepsie

Een cannabisextract met een CBD / THC verhouding van 20 tot en met 1 verminderde in een open studie van 57 patiënten met verschillende vormen van epilepsie de ernst van de ziekte. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling kinder neurologie op de huisartsenpost in Tel Aviv (Israël). De patiënten van 1 tot en met 20 jaar oud werden behandeld voor ten minste 3 maanden met een mediale follow-up van 18 maanden. De gemiddelde dagelijkse dosis van de CBD was 11.4 mg/kg lichaamsgewicht, wat resulteert in 0.55 mg THC/kg lichaamsgewicht. 46 patiënten werden opgenomen in de analyse van de werkzaamheid.

Zesentwintig patiënten (56%) had een vermindering in de gemiddelde maandelijkse aanval frequentie met ten minste 50%. Er was geen statistisch significant verschil in responsiviteit aan diverse oorzaken van epilepsie en gebruikte cannabis soorten. Een jongere leeftijd bij aanvang van de therapie (minder dan 10 jaar oud) en een hogere dosis werd geassocieerd met een betere reactie op de behandeling. De auteurs schreef dat hun “resultaten suggereren dat volgens rapporten van de ouders, het extra geschenk van een CBD-rijke cannabis extract leiden kan tot het regime van de patiënt met refractaire epilepsie tot een aanzienlijke vermindering in aanval frequentie”. Echter, de effecten kunnen ook op basis van THC zijn, althans ten dele.

 

Hausman-Kedem M, Menascu S, Kramer U. Efficacy of CBD-enriched medical cannabis for treatment of refractory epilepsy in children and adolescents – An observational, longitudinal study. Brain Dev, 16. April 2018 [Im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany