Astma

Er zijn ons geen onderzoeken bekend waarin specifiek de behandeling van pijn door astma is onderzocht. Wel is in verschillende onderzoeken een subjectieve verbetering van de pijn bij astma opgemerkt. In de wetenschap zijn voldoende aanwijzingen dat cannabis in het algemeen pijn vermindert.[1] Ook binnen de wetenschappelijke literatuur is het bekend dat cannabis een positieve rol kan spelen bij longkanker.[2]  Cannabis roken wordt in principe door longartsen afgeraden, omdat het de longfunctie negatief kan beïnvloeden. [3] Cannabis roken maakt de kans op longkanker echter niet groter.[4] Patiënten met astma en andere longaandoeningen die cannabis gebruiken geven zelf aan voorkeur te geven aan verdampen in plaats van roken en melden de volgende voordelen van cannabis:

  1. Het benauwdheidsgevoel neemt binnen een uur tot enkele uren af.
  2. De productie van sputum neemt relatief snel af.
  3. Mensen worden sneller actiever zonder buiten adem te raken.

Het bekende luchtwegverwijdende en pijnstillende effect van bepaalde cannabinoïden suggereert dat deze cannabinoïden nuttig zouden kunnen zijn bij het onder controle houden van pijn door astma, zowel door de druk en benauwdheid in de longen te verminderen als door rechtstreeks op de nociceptoren (zenuwcellen die pijn voelen) zelf in te werken. THC fungeert als een luchtwegverwijder, volgens Dr. Donald Tashkin[5]. Onlangs is onderzoek gedaan naar de effecten van THC op de longen en is vastgesteld door Franse onderzoekers dat het de samentrekking van de longen kan remmen. Veel van de problemen veroorzaakt door astma kunnen worden toegeschreven aan de contractie van de gladde spieren rond de longen. Deze contractie wordt veroorzaakt door de neurotransmitter actetylcholine. De afgifte hiervan wordt sterk verminderd wanneer de CB1 receptor wordt geactiveerd. Deze daling van cholinergische overdracht leidt tot verminderde spiercontracties, waardoor er een gemakkelijkere ademhaling is van de patiënt.[6]

Het aantal van CB2 receptoren wordt verhoogd bij bepaalde respiratoire aandoeningen. Door het vergelijken van patiënten die lijden aan aspirine geïnduceerde astma en gezonde gecontroleerde mensen, bevonden onderzoekers dat het aantal CB2 receptoren is verhoogd in deze groep van patiënten, waarschijnlijk als gevolg van de ontsteking.[7]

In een onderzoek met allergische astma veroorzaakte CBD, ongeacht de dosering, hyperresponsiviteit van de luchtwegen en verminderde de ontsteking. [8]

Tenslotte is het voor toekomstig astma onderzoek niet alleen van belang naar de pijnstillende werking van cannabis te kijken. Cannabis heeft namelijk een ook breed werkend antibacterieel effect tegen vele gangbare en besmettelijke ziekteverwekkers. En cannabinoïden staan ook bekend om hun ontstekingsremmende effect.

 

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

 

[1] Bar-Sela G, Avisar A, Batash R, Schaffer M1. | Is the clinical use of cannabis by oncology patients advisable? | Curr Med Chem. | 2014 Jun;21(17):1923-30.

 

[2] McAllister SD1, Soroceanu L, Desprez PY. | The Antitumor Activity of Plant-Derived Non-Psychoactive Cannabinoids. | J Neuroimmune Pharmacol. | 2015 Jun;10(2):255-67. doi: 10.1007/s11481-015-9608-y. Epub 2015 Apr 28.

 

[3] Lutchmansingh D1, Pawar L1, Savici D1. | Legalizing Cannabis: A physician’s primer on the pulmonary effects of marijuana. | Curr Respir Care Rep. | 2014;3(4):200-205.

 

[4] Zhang LR1, Morgenstern H, Greenland S, Chang SC, Lazarus P, Teare MD, Woll PJ, Orlow I, Cox B; Cannabis and Respiratory Disease Research Group of New Zealand, Brhane Y, Liu G, Hung RJ. | Cannabis smoking and lung cancer risk: Pooled analysis in the International Lung Cancer Consortium. | Int J Cancer. | 2015 Feb 15;136(4):894-903. doi: 10.1002/ijc.29036. Epub 2014 Jun 30.

 

[5] Tashkin DP1. | Increasing cannabis use: what we still need to know about its effects on the lung. | Respirology. | 2014 Jul;19(5):619-20. doi: 10.1111/resp.12308. Epub 2014 May 25.

 

[6] Bron (ICC)

[7] Corrado A, et al. Int Forum Allergy Rhinol. 2018 Jun 13. [in press].

[8] Vuolo F, et al. EUR J Pharmacol. 2018;843:251-259.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany
Patiënten vertellen:

Joop: bronchitis, astma, COPD en medicinale cannabis

Marion COPD, astma, fibromyalgie en medicinale cannabis

Diana wietolie en wietthee bij Astma, COPD, LCH, fibromyalgie, artrose en glaucoom (Zwartboek)

 

In onderstaand filmpje vertellen Marian en Joop hun verhaal over het gebruik van verdampen en cannabisolie/tinctuur en COPD en Astma


Deel deze pagina:
Vertaal deze pagina:

 Terug naar vorige pagina

Stichting PGMCG

Postbus 7
5000 AA Tilburg

contactformulier

Patiëntenpas Medicinale Cannabis 2024 aanvragen

Klik hieronder om een patiëntenpas Medicinale Cannabis PGMCG aan te vragen

 

 

Patiëntenpas aanvragen

Besloten Kweekgroep op facebook

Wordt jij ook lid van onze kweekgroep Medical Cannabis Homegrown?

 

 

 

Facebook Kweekgroep