Ontsteking

Gebruik Medicinale Cannabis bij Ontsteking

Patiënten die last hebben van ontstekingen kunnen baat hebben bij het gebruik van cannabis als medicijn. Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke onderzoeken geweest. Hieronder een opsomming van de belangrijkste die gepubliceerd zijn op de IACM.

Een ontsteking (inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.), een insectenbeet, maar ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van schadelijke stoffen en het herstellen van de schade.

Sommige stoffen, zoals cannabidiol (CBD), binden niet aan de zogenaamde orthosterische bindingsplaats van de CB1-receptor, net als THC, maar aan de zogenaamde allosterische bindingsplaats. Een synthetische cannabinoïde (ZCZ 011) binding aan de allosteric site bleek bruikbaar te zijn bij cannabisafhankelijkheid en ontsteking van de maag.[1]

Cannabis vermindert het risico op alcoholgerelateerde gastritis (Maagvliesontsteking).In een analyse van 316.916 patiënten met een diagnose van risicovol alcoholgebruik hadden degenen die ook cannabis gebruikten een lager risico om gastritis te ontwikkelen. Het risico op ziekenhuisopname als gevolg van gastritis was verlaagd van 1,7% tot 1,3%, wat een afname van 25% is van alcoholische gastritis.[3]

Volgens onderzoek met muizen “vertoonden de terpenoïden in tegenstelling tot CBD langdurige immunosuppressie en konden ze worden gebruikt bij chronische ontsteking, maar toonden ze alleen een tijdelijke immunosuppressie en konden ze daarom worden gebruikt om acute ontstekingen te verlichten.” [2]

Cannabisgebruik is geassocieerd met een verminderd risico op alcohol-geassocieerde pancreatitis (Alvleesklierontsteking). In een groot onderzoek met honderdduizenden Amerikaanse burgers was gelijktijdig cannabisgebruik en misbruik van alcoholgebruik geassocieerd met een verminderde incidentie van acute pancreatitis (vermindering met 50%) en chronische pancreatitis (vermindering met 23%) in vergelijking met gebruikers van alcoholmisbruik zonder cannabisgebruik.[4]

 De activering van de CB2 receptor kan bescherming bieden bij nierontsteking. Een synthetische cannabinoïde, die selectief de cannabinoïde-2 receptor activeerd, beschermt de nieren tegen schade, door verminderde bloedtoevoer. [5]

Blokkade van de GPR55 receptor vermindert darmontsteking. In een muismodel met colitis, verminderde een synthetische antagonist (CID16020046) tekenen van ontsteking op de GPR55-receptor.[6]

Op de huid toegediende CBD verminderde de pijn en ontsteking bij artritis. CBD-gels werden toegediend aan ratten die lijden aan artritis, wat resulteert in vermindering van zwelling, pijn, infiltratie van immuuncellen en inflammatoire mediatoren, waaronder het cytokine TNF-alfa (tumor necrosis factor-alfa) . [7]

De activering van de CB1 receptor verminderde ontsteking van de luchtwegen. De effecten van de activatie van de CB1 receptor, werden onderzocht op trachea stukken, die werden verkregen uit onderzoek bij muizen. De auteurs schreven dat hun bevindingen “een beschermende rol suggereren van de CB1 receptor bij een luchtwegontsteking.” [8]

[1] Trexler KR, et al. Pharmacol Biochem Behav. 2018 Dec 28. [in press]

[2] Gallily R, et al. Cannabis Cannabinoid Res. 2018;3(1):282-290

[3] Adejumo AC, et al. Alcohol Clin Exp Res. 2018 Dec 10. [in press]

[4] Adejumo AC, et al. Alcohol Clin Exp Res. 2018 Dec 20. [in press]

[5] Nettekoven M, et al. ChemMedChem. 2015 Jul 21. [in press]

[6] Stančić A, et al. Neurogastroenterol Motil. 2015 Jul 30. [in press]

[7] Hammell DC, et al. EUR J Pain. 2015 Oct 30. [in press]

[8] Bozkurt TE, et al. EUR J Pharmacol. 2016 Feb 16. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany