Autisme

Met autisme bedoelen we de diagnose: Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

In zowel de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië als Israël wordt onderzoek gedaan naar het effect van cannabis bij autisme. Thomas Sudhof, een cellulaire neurowetenschapper aan de Stanford Universiteit, testte de mutaties die met autisme geassocieerd worden op muizen. Twee mutaties hebben direct te maken met het slecht(er) doorgeven van hersensignalen. Een elektrische impuls van een hersencel wordt normaal gesproken omgezet in een chemisch signaal in de synaps, en dat werkt bij autisme dus niet. Sudhof: “Dit suggereert dat autisme veroorzaakt zou kunnen worden door een onderbreking van het vermogen van het brein om duidelijk signalen te zenden.” Cannabidoïden kunnen gebruikt worden als behandeling bij autisme, omdat zij deze onderbreking in het brein kunnen deblokkeren.[1] Frans[2] en Amerikaans[3] [4] onderzoek ondersteunt dit door testen die gedaan zijn op muizen met verschillende autistische symptomen. In Italie werden ratten getest, ook hier concludeerden de onderzoekers dat het endocannabinoidesysteem therapeutische aanknopingspunten biedt voor de behandeling van autistische patiënten. [5] Getest werd of het toedienen van nieuwe verbindingen die de signaalfunctie van de endocannabidoïden transmitters in de hersenen corrigeren. Vanzelfsprekend moet er meer onderzoek volgen om zeker te weten dat cannabis een effectieve autismebehandeling is, maar deze bevindingen noemen de wetenschappers ‘veelbelovend’.

In Israel[6] worden veel onderzoeken gedaan naar kinderen met autisme.In veel landen experimenteren ouders al succesvol met CBD voor hun kinderen met autisme. Hun ervaringen zijn dat CBD vele malen beter werkt dan reguliere medicatie, die hun kinderen suf maakt. Een CBD-rijk cannabisextract kan effectief zijn bij kinderen met autisme [7]

Palmitoylethanolamide verbetert behandeling van autistische kinderen in een klinische studie [8]

Bij patiënten met autisme is een lage bloedconcentratie van anandamide.  In een studie, die 59 patiënten met Autisme vergeleken met 53 gezonde kinderen, degene met lagere anandamide concentraties hadden meer kans op autisme. Er een link is tussen plasma anandamide concentraties bij kinderen met ASS [AUTISME spectrum stoornis].” [9]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

 

[1] http://www.autismdailynewscast.com/studies-finds-link-between-autism-and-cannabinoids/921/laurel-joss/

[2] Danielle Piomelli van UC Irvine en Olivier Manzoni van INSERM, het Franse nationale researchcentrum;

[3] Földy et al., “Autism-associated neuroligin-3 mutations commonly disrupt tonic endocannabinoid signaling,” Neuron, doi:10.1016/j.neuron.2013.02.036, 2013.

[4] Nationale Institute für Gesundheit, Bethesda, USA., Qin M, et al. Behav Brain Res, 12. Mai 2015 [im Druck]

[5] Servadio M, et al. Transl Psychiatry. 2016;6(9):e902.

[6] https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/04/25/marijuana-pot-treatment-children-autism-cannabis-oil/100381156/

[7] Aran A, Cassuto H, Lubotzky A. Cannabidiol Based Medical Cannabis in Children with Autism- a Retrospective Feasibility Study. Neurology, 10. April 2018 [im Druck]

[8] Khalaj M, Saghazadeh A, Shirazi E, Shalbafan MR, Alavi K, Shooshtari MH, Laksari FY, Hosseini M, Mohammadi MR, Akhondzadeh S. Palmitoylethanolamide as adjunctive therapy for autism: Efficacy and safety results from a randomized controlled trial. J Psychiatr Res. 2018;103:104-111.

[9] Karhson DS, et al. Mol Autism. 2018;9:18.