Een CBD-rijk cannabisextract kan effectief zijn bij kinderen met autisme

18 mei 2018

Wetenschap/mens: Een CBD-rijk cannabisextract kan effectief zijn bij kinderen met autisme

Een cannabisextract met hoge concentraties van Cannabidiol en lage concentraties THC kan effectief zijn bij de behandeling van gedragsproblemen bij kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS). Wetenschappers van de Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem (Israël) onderzochten de effecten van een cannabisextract bij 60 autistische kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11.8 jaar (bereik: 5 tot en met 18 jaar oud). Ze werden behandelt met orale CBD en THC in een verhouding van 20 : 1. De dosis werd na de werking opnieuw gedoseerd tot een maximale dosis CBD van 10 milligram per kilo lichaamsgewicht en een maximale dosis THC van 0,5 mg/kg. De verdraagbaarheid en doelmatigheid werden gemeten met gestandaardiseerde schalen, met inbegrip van de Home Situations Questionnaire – Autisme Spectrum Stoornis (HSQ-ASS) en de Autisme Parenting Stress Index (APSI).

Na de behandeling met cannabis, waren de gedragsuitbraken bij 61% van de patiënten duidelijk of zeer aanzienlijk verbeterd. De angst en communicatie problemen waren duidelijk verbeterd bij 39% en bij 47% zeer aanzienlijk verbeterd. Storend gedrag is verbeterd met 29%. De patiënten melde minder stress, wat werd weerspiegeld in de APSI waarden die veranderd naar 33%. De auteurs concludeerden dat “de voorlopige studie de geschiktheid van op CBD gebaseerde medicinale cannabis als een veelbelovende behandelingsoptie voor onoplosbare gedragsproblemen bij kinderen met ASS [autisme spectrum stoornissen] een ondersteuning kan zijn”.

Aran A, Cassuto H, Lubotzky A. Cannabidiol Based Medical Cannabis in Children with Autism- a Retrospective Feasibility Study. Neurology, 10. April 2018 [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany