Ministerie VWS: 1,4 miljoen euro beschikbaar naar behandeling met medicinale cannabis voor epilepsie bij kinderen

04 augustus 2021

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een onderzoek van 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld naar de effectiviteit van medicinale cannabis bij de behandeling van behandelingsresistente epilepsie bij kinderen

Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is de subsidieronde Medicinale Cannabis Ronde 2 opengesteld. Deze ronde is gericht op onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis bij de behandeling van therapieresistente epilepsie bij kinderen. Deadline voor het indienen van subsidieaanvragen: 28 september 2021, 14.00 uur.

Het GGG-programma richt zich op het verbeteren van farmacotherapeutische zorg. Het doel van het programma is het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen. De subsidieronde Medicinale Cannabis Ronde 2 is bedoeld voor studies die kennis genereren over de effectiviteit van medicinale cannabis in de behandeling van therapieresistente epilepsie bij kinderen.

Medicinale Cannabis Ronde 2
Het ministerie van VWS heeft ZonMw opdracht gegeven om onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis te financieren. Het onderzoek moet de volgende hypothese adresseren: medicinale cannabis verlaagt de frequentie en/of de ernst van epileptische aanvallen bij kinderen met therapieresistentie epilepsie. Als secundaire uitkomstmaten dienen kwaliteit van leven, bijwerkingen en kosten meegenomen te worden.

Randvoorwaarden
De subsidie wordt toegekend aan één partij die de beantwoording van de hypothese in samenhang met de secundaire uitkomstmaten in een geïntegreerd plan van aanpak uitvoert. De partij heeft aantoonbare relevante ervaring met klinisch onderzoek met kinderen en bij de betreffende indicatie.
Het totale beschikbare subsidiebudget voor Medicinale Cannabis Ronde 2 bedraagt 1,4 miljoen euro. Een gedeelte van dit budget wordt ingezet voor het vervaardigen van het gestandaardiseerde onderzoeksproduct conform de daarvoor geldende (kwaliteits)normen.
Het te onderzoeken product wordt vervaardigd op basis van de grondstof die geleverd wordt door het Bureau Medicinale Cannabis. Dit betreft gedroogde bloemen die in verschillende variëteiten beschikbaar zijn met bekende hoeveelheden van de werkzame stoffen THC en CBD.
De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen binnen deze ronde is 28 september 2021, 14.00 uur.

Bron

Lees ook