Duitse plannen voor legalisering van cannabis kunnen “binnen enkele weken” aan de EU worden voorgelegd.

21 maart 2023

Onderstaand bericht werd gepubliceerd op www.leafie.co.uk, dit is van belang voor de legalisering van cannabis.

Duitse plannen voor legalisering van cannabis kunnen “binnen enkele weken” aan de EU worden voorgelegd.

Tijdens een bijeenkomst op dinsdag vertelde Karl Lauterbach, de Duitse minister van Volksgezondheid, aan een vergadering van EU-tegenhangers dat de legaliseringsplannen van het land door de Europese Commissie waren gecontroleerd en “zeer goede feedback” hadden gekregen.

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach heeft gezegd dat hij erop vertrouwt dat de plannen van het land om cannabis voor volwassenen te legaliseren doorgang kunnen vinden, nadat hij “zeer goede feedback” heeft gekregen van de Europese Commissie.

De goedkeuring van het Duitse cannabiswetsvoorstel door de EU is een van de weinige resterende struikelblokken, omdat men zich afvraagt of de legalisering in overeenstemming is met de Europese wetgeving. Tijdens een bijeenkomst op dinsdag vertelde Lauterbach een vergadering van EU-tegenhangers dat de plannen nu door de Europese Commissie zijn gecontroleerd.

Volgens een verslag van NTV suggereerde Lauterbach dat in de komende weken een wetsvoorstel zal worden ingediend om cannabis in Duitsland te legaliseren. “We zullen binnenkort een voorstel presenteren dat werkt, dat wil zeggen, dat in overeenstemming is met de Europese wetgeving”, zei hij.

In oktober 2022 presenteerde Duitsland een wetsontwerp aan de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat de wetswijziging zou passen in de Europese en wereldwijde drugswetgeving. Het land is ervan overtuigd dat het cannabis kan legaliseren nadat bij de algemene verkiezingen van 2021 de zogenaamde stoplichtcoalitie van regeringspartijen aan de macht kwam. De coalitie bestaat uit SPD, Groenen en FDP, die in hun verkiezingsprogramma allemaal campagne voerden voor ruimere toegang voor volwassenen.

Als de plannen door de EU worden goedgekeurd en in Duitse wetgeving worden omgezet, wordt het land de grootste legale cannabismarkt ter wereld. Uit een rapport van het Institute for Competition Economics (DICE) van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf blijkt dat een gelegaliseerde cannabismarkt in Duitsland ongeveer 3,4 miljard euro aan belastinginkomsten kan opleveren voor de nationale economie, terwijl er ongeveer 1,3 miljard euro wordt bespaard op politie- en gerechtskosten.

De Duitse regering heeft eerder verklaard dat er alleen plannen zijn om de wet bij te werken als hun plannen door de EU worden goedgekeurd. Lauterbach verklaarde eerder dat hij verwachtte dat dit in 2024 zou gebeuren. Hoewel de economische impact van cannabislegalisatie aanzienlijk zou zijn voor het land, voerde de coalitie vooral campagne rond sociale kwesties van criminalisering, een standpunt dat leek te worden bevestigd door Lauterbach, die optimistisch was dat het voorstel de druggerelateerde misdaad zou verminderen en cannabisgebruik veiliger zou maken, en verklaarde: “We zullen deze doelen bereiken”.

Bron (english)

Lees ook