Onderdrukking van patiënten in nood bij thuiskweek ook in Duitsland!

15 september 2018

In Duitsland waar medicinale cannabis sinds maart 2017 beschikbaar is in de apotheek en de zorgverzekering de kosten zou moeten vergoeden, laten ze ook in Duitsland een groep patiënten aan hun lot over die het niet vergoed krijgen en derhalve uit nood zelf moeten kweken, omdat ze de kosten niet op kunnen brengen.

Magda is een van hun, zij hebben in 2017 een brute inval gehad en de nasleep hebben ze er nog van, dit alles gaat ten koste van haar gezondheid. Haar arts schrijft het voor echter de zorgverzekeraar vergoed het niet. Zij is natuurlijk niet de enige patiënte die hier last van heeft in Duitsland zo zijn er zo veel meer, net als in Nederland.

Magda Sebelka en Heiko Hartnagel melden zeer verschillende kwesties in een interview. Magda is ernstig ziek met meerdere diagnoses, cannabis voorkomt bij haar levensbedreigende astma en epilepsie aanvallen. Ze ontvangt geen vergoeding, en kan geen 3000 euro per maand voor cannabis uit de apotheek opbrengen. Ze bevind zich als cannabis patiënt in een noodtoestand, kweekte cannabis in burgerlijke ongehoorzaamheid en maakte bekend dat zijn enkel teelt in deze noodsituatie – ze wil een juridische verduidelijking.

De repressie door de autoriteiten heeft niet lang op zich laten wachten. Eind van 2017 werd bij Magda en Heiko inderdaad haar cannabiskweek vóór de oogst ontnomen. Hierdoor werd Heiko in staat van beleg schuldig bevonden en had enkele weken voorarrest gekregen voor Magda’s burgerlijke ongehoorzaamheid. Na deze dramatische gebeurtenis heeft hij ook recept voor cannabis uit de apotheek gekregen, waardoor hij nu ook een officiële cannabis-patiënt is.

In termen van de repressie tegen drugs, was er vroeg in de ochtend politie die binnen kwamen met een stormram, waardoor het hele huis schudde. In een of twee minuten, was de deur open, niemand wist op dat moment om draaide en Heiko moest mee met hun om zijn benen te scheren. Om een paar beenharen is nu de deur ter waarde van ongeveer 2000 euro kapot en de buren spreken niet langer met beide ouders. Dat is hoe er met cannabis patiënten in een noodtoestand in het jaar 2018 wordt omgegaan.

Veel cannabis patiënten zijn in een noodtoestand.

Wie zich als cannabis patiënt verheugd heeft over de nieuwe wet, heeft vaak te vroeg te blij gereageerd. Ten eerste, het moet zijn voorgeschreven door een arts, voor de afgifte van het BtM-recept. Ook moet de verzekeringsmaatschappij de kosten nemen (gebeurd dus niet bij iedereen). Daarnaast dient de apotheek voldoende cannabis op voorraad te hebben – opnieuw en opnieuw, is er gewoonweg niet genoeg medicinale cannabis beschikbaar.

Dit zijn al drie obstakels voor cannabis patiënten, om heel normaal een medicijn te krijgen dat hen helpt. Hebt u de dokter en de apotheek, maar de kosten van cannabis uit de apotheek worden niet vergoed, is onvoldoende geholpen. Wie ziek is en niet kan werken, zijn fortuin heeft opgebruikt, zal bijna 20 euro betalen voor een gram medicinale cannabis van de apotheek, op de zwarte markt kan men het kopen voor slechts tien euro. Veel cannabis patiënten zitten in een noodtoestand en dan worden ze ook nog gecriminaliseerd. Deze cannabis patiënten in een noodtoestand staan net als gewone consumenten voor de rechter. In dit geval koos het parket Heiko omdat die minder kansen had als Magda vanwege hun burgerlijke ongehoorzaamheid in een noodtoestand, volgens de stelling van de twee.

Wil je meer lezen:

Bron

Lees ook het verhaal van Jean Paul

Patiënt Jean-Paul (MS) uit huis gezet door gemeente ivm medicinaal gebruik cannabis? (zwartboek)

Gelukkig is Jean Paul weer terug in zijn huis, maar dit is slechts een van de schrijnende zaken in Nederland.

Wij hopen dan ook van harte dat alle gemeenten van Nederland het voorbeeld van Noordanus over gaan nemen, wat betreft Eigen Kweek.

Magda en haar gezin zijn al op bezoek geweest in Tilburg, om te kijken of ze hier gaan wonen, omdat het daar wel mogelijk is.