Duitsland importeert nu 1.500 kg medicinale cannabis uit Nederland per jaar

03 september 2018

In heel de wereld neemt het gebruik van medicinale cannabis aanzienlijk toe. Zo ook in Duitsland. Aangezien daar nog geen productie is betrekt men dit onder meer uit Nederland en Canada. Er wordt steeds meer medicinale cannabis geëxporteerd naar het buitenland. Zie ook:

Italië vraagt om extra levering Medicinale Cannabis uit Nederland

In Duitsland wordt het zelfs vergoed door de zorgverzekering als reguliere medicatie niet helpt bij je aandoening, dit terwijl medicinale cannabis pas sinds vorig jaar beschikbaar is daar. Tevens worden hier onderzoeken aan gekoppeld. Hier in Nederland draait het medicinaal cannabisprogramma als sinds 2003 en er zijn slechts 5 soorten beschikbaar en daarop gebaseerde verdunde olie. Het is hier ook een aantal jaar vergoed geweest door de zorgverzekering met bepaalde aandoeningen, echter sinds dit jaar wordt het helemaal niet meer vergoed uit de basisverzekering.

De overheid dient er voor te zorgen dat er voldoende soorten cannabis beschikbaar zijn en dat er voldoende onderzoeken worden gedaan. Hier is men zeer nalatig en laks in, in Nederland, met alle gevolgen van dien, zodat het ZorgInstituut negatieve adviezen uitbrengt.

Het recht op eigen kweek wordt niet meegenomen.

Dit bericht stond in Der Spiegel:

Duitsland importeert meer cannabis uit Nederland

Minister van gezondheid Jens Spahn (CDU) heeft de Nederlandse ondersteuning gevraagd bij de verzorging van ernstig zieke patiënten met medicinale cannabis. In een telefoongesprek met Spahn heeft diens ambts-collega Hugo de Jonge toegezegd, in de toekomst tot 1.500 kg Cannabis per jaar aan Duitsland te leveren. Momenteel ligt de afgesproken leverhoeveelheid uit Nederland op 700 Kilogram per jaar.

Het verzoek om hogere uitvoervolumes was nodig geworden, omdat er meer vraag is als verwacht naar de bloemen voor therapeutische doeleinden in Duitsland. Als andere therapieën niet werken, neemt de wettelijke ziektekostenverzekering op verzoek de kosten over voor een behandeling met “Medicinale cannabis in gestandaardiseerde kwaliteit” zoals dat officieel heet.

In het jaar 2017 hebben 20.000 patiënten een dergelijk verzoek gedaan, volgens het fonds is 60 procent van hen goedgekeurd. Daarvoor werd een totaal van 1200 kg ingevoerd.

Oorspronkelijk was bestemd voor het jaar 2019 om de oogst van medicinale cannabis uit Duitsland te betrekken. De inschrijving moest echter worden herhaald vanwege een procedure fout. Cannabis uit lokale officiële teelt is er daarom niet eerder dan 2020 beschikbaar.

De toezegging van Nederland ziet Minister van volksgezondheid Spahn als “levende nabuurschap”. Daarmee is Nederland “een belangrijke bijdrage aan de medische therapie van Duitse patiënten”.

Bron