Huidaandoeningen (Uitwendig Gebruik)

Cannabis kan bij veel huidaandoeningen helpen, zoals: acne, eczeem, psoriasis, huidkanker, brandwonden, snijwonden, schaafwonden, jeuk, insectenbeten, wratten en schimmelinfecties, directe pijnbestrijding bij spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, kneuzingen, blauwe plekken, zwellingen. Behalve het inhaleren, eten of drinken van cannabis, wordt het ook veel gebruikt voor uitwendig gebruik. Dit kan in de vorm van cannabisolie, cannabistinctuur of cannabiszalf/crème.

Het uitwendig gebruik van cannabis is gericht op het pijnstillend vermogen. Het kan een pijnstillende zalf versterken; daarom wordt er soms aan een pijnstillende zalf per 100 gram twee gram cannabisextract toegevoegd. Extracten uit de cannabisplant worden sinds duizenden jaren op wonden gesmeerd. Canadees onderzoek ondersteunt de pijnstillende werking van cannabis bij wonden van welke aard dan ook”.[1]

Er is met name onderzoek gedaan naar huidkanker. Nieuw onderzoek suggereert dat endocannabinoidanandamide (AEA) een bijdrage kan leveren aan herstel van de cellen. [2] In Israel wordt hier momenteel verder onderzoek naar gedaan.[3]

Bij menselijke melanoom cellen, een agressieve vorm van huidkanker, bevorderde de activering van de CB1-Receptor de groei.„de CB1-Receptor kan als signaal voor tumorbevordering bij mensen met een huid melanoom fungeren “.[5]

In experimenten met Sebocytes, cellen, die talg uitstoten, versterkte sommige cannabinoïden de talgproductie, terwijl anderen het verminderen. De onderzoekers schreven dat hun “gegevens suggereren dat CBG en CBGV een potentieel kunnen hebben voor de behandeling van droge huid, terwijl CBC, CBDV en vooral THCV zeer effectieve nieuwe anti-acne stoffen worden kunnen worden”. [4]

Het uitwendig gebruik van CBD verbetert symptomen van een ernstige huidziekte bij kinderen. Drie kinderen met epidermolysis bullosa profiteerde van een behandeling met CBD. De epidermolysis bullosa is een zeldzame huidziekte met blaasjes die moeilijk te behandelen is, omdat de gevoeligheid van de huid en de herhaalde wond genezing jeuk, pijn, beperkte mobiliteit en herhaalde infecties  veroorzaken. Onderzoekers van de faculteit van de Universiteit van Stanford en de Afdeling Dermatologie van de Universiteit van de West Virginia melde het uitwendig gebruik van CBD op een 6-maanden-jonge jongen, een 3-jarig meisje en een 10-jarige jongen. Alle 3 ervaren “dramatische voordelen”, waaronder minder blaren, een snellere wondgenezing en een verbetering van de pijn door de Cannabidiol-toepassing. Bij een patiënt kon de orale opiaten volledig worden weggelaten. [6]

Hennepzaad extracten kunnen effectief zijn tegen acne vulgaris. In een onderzoek met bepaalde huidcellen (HaCaT-cellen) vertoonde een extract van hennepzaadhexaan antimicrobiële activiteit tegen Propionibacterium acnes en oefende ontstekingsremmende en collageen-bevorderende eigenschappen uit. Het verminderde ook de vetproductie. Auteurs concludeerden dat dit extract “kan worden gebruikt om acne vulgaris te behandelen.”[7]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Maida V, Corban J. Topical Medical Cannabis (TMC): A new treatment for wound pain-Three cases of Pyoderma Gangrenosum. J Pain Symptom Manage, 14. August 2017 [Im Druck]

[2] Soliman E, et al. Mol Carcinog. 2015 Jan 3. [in press]

[3] ABC News of 30 June 2016

[4]Oláh A, et al. Exp Dermatol. 2016 Apr 20. [in press]

[5] Carpi S, et al. Toxicol In Vitro. 2017 Jan 25. [in press]

[6] Chelliah MP, Zinn Z, Khuu P, Teng JMC. Self-initiated use of topical cannabidiol oil for epidermolysis bullosa. Pediatr Dermatol, 22. Mai 2018 [im Druck]

[7] Jin S, et al. PLoS One. 2018;13(8):e0202933.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Hieronder een filmpje over een man die zijn huidkanker genezen heeft met cannabis