Epilepsie

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Er zijn zo veel patiënten met epilepsie die baat hebben bij medicinale cannabis, dat het op de lijst van aandoeningen van het BMC staat. Cannabis is namelijk in staat om de hoeveelheid adenosine in de hersenen te verhogen. Adenosine remt het ontstaan van epileptische activiteit. Wetenschappelijk onderzoek richt zich voornamelijk op de werkzame stof CBD bij epilepsie. CBD heeft namelijk invloed op de hoeveelheid calcium in de hersenen en CBD stimuleert de serotonine-receptoren in de hersenen. Dit is beide van invloed op de prikkeloverdracht in de hersenen. In Nederland is er een grootschalig onderzoek bezig naar de toediening van CBD bij kinderen met Dravet, waar kinderen zich nog voor kunnen aanmelden.[1] In Nederland is bij de apotheek de Bedrolite beschikbaar. Deze heeft een hoog CBD percentage, om zo ook kinderen met o.a. Dravet te kunnen helpen.

FIRES is een zware vorm van epilepsie, die kinderen na een koortsachtige ziekte kunnen krijgen. Het is heel acuut eindigt meestal met een ernstige schade aan de hersenen of de dood. Artsen uit meerdere pediatrische centra in de Verenigde Staten gaven in zeven gevallen kinderen met FIRES die niet op antiepileptische medicatie of andere behandelingsmethoden reageerde een Cannabidiol-extract. Na het begin van de cannabidiol therapie verbeterde het aantal en de duur van de aanvallen bij 6 van de 7 patiënten. Een patiënt stierf als gevolg van meerdere orgaan falen na toediening van Isofluraan. [2]

CBD kan effectief zijn bij epilepsie als gevolg van hersentumor [3]. CBD heeft een wisselwerking met andere anti-epilepsie medicatie[4]. CBD-rijke cannabis verminderde de aanvallen bij kinderen met epilepsie volgens een enquete [5]

Ongeveer de helft van de kinderen met epilepsie hadden een significante verbetering door een behandeling met CBD.Volgens een analyse van data met 66 kinderen die lijden aan epilepsie, die een dagelijkse dosis van minstens 8 mg CBD per kg lichaamsgewicht, tegelijk met hun standaardmedicatie toegediend kregen, had 48.5% meer als 50% verbetering betreffende aanvallen,, 21.2% was aanval-vrij. Auteurs concludeerde, datbevonden was dat CBD potentiëel voordelen heeft als toegevoegde therapie voor ernstige kinder epilepsies, met name door vermindering van aanvallen.”[6] 

Een combinatie van THC en CBD was effectief bij het verminderen van epileptische aanvallen bij kinderen
In een klein onderzoek met 7 deelnemers die leden aan epilepsie bij kinderen een cannabisextract met een verhouding van THC tot CBD van 1 tot 20, tolereerden alle patiënten het extract tot een dagelijkse dosis van 10-12 mg CBD per kilogram en hadden verbeteringen in de frequentie van aanvallen.
Cannabinoid Research Initiative of Saskatchewan, University of Saskatchewan, Canada.
Huntsman RJ, et al. Front Neurol. 2019 Jul 3;10:716.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de   IACM website.

[1] http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/epilepsie/behandeling/cannabisepilepsie.php

[2] Gofshteyn JS, Wilfong A, Devinsky O, Bluvstein J, Charuta J, Ciliberto MA, Laux L, Marsh ED. Cannabidiol as a Potential Treatment for Febrile Infection-Related Epilepsy Syndrome (FIRES) in the Acute and Chronic Phases. J Child Neurol, 21. September 2016 [Im Druck]

[3]Warren PP, Bebin EM, Nabors LB, Szaflarski JP. The use of cannabidiol for seizure management in patients with brain tumor-related epilepsy. Neurocase. 2017 Oct 24:1-5. [in press]

[4] Gaston TE, et al. Epilepsia. 2017 Aug 6. [in press]

[5] Aguirre-Velázquez CG. Neurol Res Int. 2017;2017:2985729

[6] Neubauer D, et al. Epilepsy Behav, 8. März 2018 [im Druck]