Europa: Burgerinitiatief voor de verbetering van de toegang tot het medicinale gebruik van cannabis

14 maart 2024

Europa: Burgerinitiatief voor de verbetering van de toegang tot het medicinale gebruik van cannabis

De Europese Commissie heeft ingestemd met de registratie van een multinationaal initiatief om de toegang tot medisch gebruik van cannabis te bevorderen en onderzoek naar de therapeutische potentie van de plant te stimuleren. Dat betekent dat het verzamelen van handtekeningen van start kan gaan. Petitioners hebben zes maanden de tijd om het initiatief te starten en moeten dan binnen een jaar een miljoen handtekeningen verzamelen uit minstens zeven lidstaten om de Europese Unie te dwingen het voorstel in overweging te nemen.

Eén doelstelling vraagt de commissie om “de toegang tot medicinale cannabis te bevorderen en het vervoer van cannabis en zijn derivaten voorgeschreven voor therapeutische doeleinden toe te staan om het volledige genot van het recht op gezondheid te garanderen”. Een andere doelstelling vraagt de EU om “de nodige middelen toe te wijzen voor onderzoek naar cannabis voor therapeutische doeleinden”.

European Commission of 6 February 2024

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook