Migraine

We weten van veel patiënten dat ze baat hebben bij het gebruik van cannabis bij migraine. Er is weinig literatuur te vinden over dit onderwerp. Wat er is verschenen zijn gevalsbeschrijvingen van enkelingen. Er is wel wat wetenschappelijk onderzoek verschenen dat aangeeft dat cannabinoïden positief werken bij pijn en migraine, maar er is ook onderzoek dat aangeeft dat de hoofdpijn juist verergert wordt.[1]

Cannabis heeft een lange geschiedenis van het gebruik voor de verlichting van pijn en misselijkheid. Ons eigen endocannabinoïde systeem heeft hier ook invloed op.[2] Een recente Italiaanse studie naar patiënten met verschillende soorten hoofdpijn heeft aangetoond dat cannabis net zo effectief is als beschikbare farmaceutische therapieën voor het voorkómen van migraine.[3] Volgens ander onderzoek aan de universiteit van Italië naar migraine bij ratten, bleek dat de endocannabinoïde anandamide van nut kan zijn voor de behandeling van migrainepijnen.[4] Ook kunnen patiënten die aan stress-geïnduceerde migraine met misselijkheid lijden van behandelingen profiteren die het endocannabinoidesysteem verbeteren.[5] Ook kan migraine voorkomen worden [6] De anti-neuro-inflammatoire effecten van cannabinoïden tegen migraine worden gemedieerd door cannabinoïde receptoren.
In een ratmodel met migraine toonden onderzoekers aan dat sommige cannabinoïde effecten tegen migraine werden gemedieerd door de CB1-receptor en andere door de CB2-receptor. Ze concludeerden dat “selectieve liganden die gericht zijn op CB1- en CB2-receptoren nieuwe en effectieve behandelstrategieën voor migraine kunnen bieden”. [7]  

Verhoging van endocannabinoïde niveaus effectief bij migraine. De remming van de activiteit van het enzym FAAH, dat de endocannabinoïde anandamide afbreekt en daardoor het niveau verhoogt, verminderde pijn in rattenmodellen van migraine. Deze effecten zijn geassocieerd met verminderde ontsteking. Greco R, et al. Neurobiol Dis. 2020;147:105157.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM-website.

 

[1] https://medicalmarijuana.procon.org/view.source.php?sourceID=000592

[2]Boes CJ. Can J Neurol Sci. 2015 Feb 27:1-4. [in press]

[3] Nicolodi M, et al. Therapeutic Use of Cannabinoids – Dose Finding, Effects and Pilot Data of Effects in Chronic Migraine and Cluster Headache. 3. EAN-Kongress. Amsterdam. 24. – 27. Juni 2017.

[4] Greco R, et al. J Headache Pain. 2011 Feb 18. [in druk]

[5] Juhasz G, et al. Genes Brain Behav, 19. Oktober 2016 [im Druck]

[6]Cannabinoids in the Management and Treatment of Migraines

[7] Kilinc E, et al. EUR J Neurosci, 8. Juli 2020 [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany