Multiple Sclerose (MS)

Behandeling van MS met cannabis is zeer effectief gebleken bij het onder controle houden van de vele symptomen van multiple sclerose (MS). Dit blijkt ook uit het advies van het BMC.

Het belangrijkste kenmerk van multiple sclerose is de ontsteking van zenuwweefsel. MS is een auto-immuunziekte, waarbij de eigen immuuncellen van het lichaam het centrale zenuwstelsel aanvallen. MS-gerelateerde pijn is ofwel rechtstreeks het gevolg van een ontsteking van het zenuwweefsel of het is het gevolg van spierkrampen en spasticiteit die druk op skelet en spieren uitoefenen.

Het is bekend dat cannabis ontstekingen vermindert. Onderzoek heeft aangetoond dat de CB1-receptoren  de immuunreactie en dus de ontsteking verminderen bij mensen met MS. Dit is afgeleid van onderzoek naar muizen.[1] In een klinisch onderzoek uit 2005 bij mensen werd aangetoond dat een op cannabis gebaseerd medicijn dat in de vorm van een spray onder de tong werd toegediend, pijn en een verstoorde slaap bij MS-patiënten veel doeltreffender verminderde dan een placebo.[2] Ook van gerookte cannabis is in verschillende onderzoeken aangetoond dat het MS-gerelateerde pijn doeltreffend vermindert.[3]

Daarnaast vermindert cannabis ook pijn in spieren en botten die het gevolg zijn van spierkrampen en spasticiteit. Het effect dat cannabis op spierkramp en spasticiteit heeft, is waarschijnlijk het gevolg van het vermogen van de plant om de ontsteking van de zenuwcellen te verminderen en de algehele voortgang van de ziekte te vertragen. Cannabinoïdereceptoragonisten, waaronder THC en R(+)-WIN 55,212, een synthetische agonist,symptomen van spasticiteit en trillingen verbeteren, terwijl antagonisten van de cannabinoïdereceptoren, en met name de CB1-receptor, de symptomen daarentegen juist verergeren.[4] Men heeft aangetoond dat cannabis zowel de frequentie van spierkrampen als de hevigheid van spierspasticiteit vermindert. THC houdt MD-gerelateerde pijn doeltreffender controle dan CBD en dronabinol, een synthetische vorm van THC.[5]

Veel patiënten met multiple sclerose gebruiken cannabis Ondanks de aanwezigheid van conventionele medicijnen om de symptomen van multiple sclerose te behandelen, hebben de meeste patiënten ook alternatieve therapieën nodig, waaronder vitamines, lichaamsbeweging en cannabis, zoals een nieuwe enquête suggereert. Voor de studie vroegen onderzoekers van de Oregon Health and Science University in Portland aan MS-patiënten of ze “complementaire en alternatieve therapieën” gebruikten – medicijnen en praktijken buiten de standaard medische zorg. UPI vom 2. Juli 2020

Veel MS-patiënten gebruiken cannabis om spasticiteit, pijn en slaap te behandelen. Volgens een onderzoek van de North American Research Committee on Multiple Sclerosis (NARCOMS) onder 3.249 patiënten met multiple sclerose, zei 31 procent (n = 1012) dat ze minstens één keer cannabis gebruikt hadden voor hun MS-symptomen. Van deze respondenten had 50,5 procent cannabis gebruikt om spasticiteit te behandelen, 43,6 procent had cannabis gebruikt voor pijn en 38,4 procent had cannabis gebruikt om te slapen. 636 (19,6%) van de respondenten meldden huidig ​​gebruik van cannabis voor hun MS, terwijl 376 (11,6%) eerder maar niet huidig ​​gebruik meldden.
Salter A, et al. Joint ACTRIMS-ECTRIMS Meeting – MSVirtual2020 P0439.

Maag-darmklachten zijn een ander veel voorkomend symptoom van MS en vijftig procent van de patiënten krijgt ermee te maken. Cannabis wordt ook effectief gebruikt voor maag-darmstoornissen, waaronder PDS en de ziekte van Crohn, vanwege de invloed van de cannabinoïden op de receptoren in het perifere zenuwstelsel dat de darmfunctie controleert.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Gareth Pryce et.al. Cannabinoids inhibit neurodegeneration in models of multiple sclerosis  Brain, Volume 126, Issue 10, 1 October 2003, Pages 2191–2202,
[2] David J. Rog et.al., Randomized, controlled trial of cannabis-based medicine in central pain in multiple sclerosis First published September 26, 2005,  DOI: https://doi.org/10.1212/01.wnl.0000176753.45410.8b

[3] Consroe P et.al. The perceived effects of smoked cannabis on patients with multiple sclerosis. European Neurologt 1997; 38:44-48

[4] D. Baker et.al Cannabinoids control spasticity and tremor in a multiple sclerosis model Nature 404, 84–87 (02 March 2000)

[5] Michael Iskedjian, et. Al. Meta-analysis of cannabis based treatments for neuropathic and multiple sclerosis-related pain. Current Medical Research and Opinion 2007; 23:17-24

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany