Volgens onderzoek is medicinale wiet effectief als aanvullende therapie bij ernstige chronische pijn

01 juli 2019

Wetenschap/mens: Volgens een analyse van het Duitse Pijnregister is cannabis effectief  als aanvullende therapie bij ernstige chronische pijn

Volgens een verkennende 12-weken durende analyse (anoniem) uit een open-label data van de Duitse pijn-E-registratie, was een aanvullende behandeling met de cannabis spray Sativex doeltreffend en goed verdragen.

De gegevens werden geanalyseerd door wetenschappers van het Instituut of neurologische Sciences in Neurenberg en andere Duitse instellingen.

Van de 30.228 gevallen, die in 2017 werden gedocumenteerd in de database, kregen 800 (2,6%) een behandeling met Sativex, dat THC en CBD in de verhouding van ongeveer 1:1 bevat.

De auteurs vinden het een significant effect van de behandeling.

De verbetering was significant hoger in de subgroep van neuropatische pijn in vergelijking met gemengde of Nociceptieve pijn.

De auteurs kwamen tot de conclusie dat de cannabis spray “heeft bewezen een doeltreffend en goed verdragen aanvullende behandeling te zijn voor patiënten met andere refractaire chronische pijn – vooral van neuropatische oorsprong-.”

Ueberall MA, Essner U, Mueller-Schwefe GH. Effectiveness and tolerability of THC:CBD oromucosal spray as add-on measure in patients with severe chronic pain: analysis of 12-week open-label real-world data provided by the German Pain e-Registry. J Pain Res. 2019;12:1577-1604.

Deutsch

Wissenschaft/Mensch: Cannabis ist nach einer Analyse des Deutschen Schmerzregisters als Zusatztherapie bei schweren chronischen Schmerzen wirksam

Laut einer explorativen Analyse anonymisierter 12-wöchiger Open-Label-Daten aus dem deutschen Pain-E-Registry war die Zusatzbehandlung mit dem Cannabisspray Sativex wirksam und gut verträglich. Die Daten wurden von Wissenschaftlern des Instituts für Neurologische Wissenschaften in Nürnberg und anderen deutschen Institutionen analysiert.

Von den 30.228 Fällen, die 2017 in der Datenbank dokumentiert waren, erhielten 800 (2,6%) eine Behandlung mit Sativex, das THC und CBD im Verhältnis von etwa 1: 1 enthält. Die Autoren fanden einen signifikanten Behandlungseffekt. Die Verbesserung war in der Untergruppe der neuropathischen Schmerzen im Vergleich zu gemischten oder nozizeptiven Schmerzen signifikant höher. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass das Cannabisspray „sich als wirksame und gut verträgliche Zusatzbehandlung für Patienten mit sonst refraktären chronischen Schmerzen – insbesondere neuropathischen Ursprungs – erwiesen hat.“

Ueberall MA, Essner U, Mueller-Schwefe GH. Effectiveness and tolerability of THC:CBD oromucosal spray as add-on measure in patients with severe chronic pain: analysis of 12-week open-label real-world data provided by the German Pain e-Registry. J Pain Res. 2019;12:1577-1604.

English

Science/Human: Cannabis is effective as add-on treatment in severe chronic pain according to an analysis of the German Pain Registry

According to an exploratory analysis of anonymized 12-week open-label data provided by the German Pain e-Registry add-on treatment with the cannabis spray Sativex was effective and well-tolerated. Data were analysed by scientists of the Institute of Neurological Sciences in Nuernberg, Germany, and other German institutions.

Among that 30.228 cases documented in the database in 2017, 800 (2.6%) received a treatment with Sativex containing THC and CBD in a ratio of about 1:1. Authors found a significant treatment effect. Improvement was significantly superior in the neuropathic pain subgroup compared with mixed or nociceptive pain. Authors concluded that the cannabis spray “proved to be an effective and well-tolerated add-on treatment for patients with elsewhere refractory chronic pain – especially of neuropathic origin.”

Ueberall MA, Essner U, Mueller-Schwefe GH. Effectiveness and tolerability of THC:CBD oromucosal spray as add-on measure in patients with severe chronic pain: analysis of 12-week open-label real-world data provided by the German Pain e-Registry. J Pain Res. 2019;12:1577-1604.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany