Studie: Cannabis nuttig bij fibromyalgie en lage rugpijn

30 november 2018

Wetenschap/mens: Cannabis kan nuttig zijn bij patiënten met fibromyalgie en lage rugpijn

In een observationele cross-over-studie van 31 patiënten met fibromyalgie en lage rugpijn, heeft cannabis therapie een positief effect gehad. Wetenschappers van het departement voor Orthopedie in Petah Tikva, Israël, Azië (Israël)  presenteerde hun onderzoek in het tijdschrift Clinical and Experimental Rheumatology. De patiënten werden onderworpen aan een screening en behandeld met een 3 maanden durende gestandaardiseerde pijnbeheersing met opioïden en Duloxetine. Na 3 maanden, kunnen de patiënten kiezen voor het extra gebruik van cannabis en werden hiermee behandeld voor ten minste 6 maanden.

Terwijl standaard therapie in vergelijking met de status van de basislijn in een lichte verbetering resulteerde, geeft de toevoeging van cannabis  een aanzienlijk hogere verbetering van alle resultaten na drie maanden na de aanvang van de behandeling met cannabis en bleef de verbetering zelfs na zes maanden. De auteurs concludeerden dat hun studie een voordeel van medische cannabis bij fibromyalgie patiënten met lage rugpijn toont, in vergelijking met de standaardbehandeling.

Yassin M, Oron A, Robinson D. Effect of adding medical cannabis to analgesic treatment in patients with low back pain related to fibromyalgia: an observational cross-over single centre study. Clin Exp Rheumatol. 2018 Oct 30. [in press]

English

Science/Human: Cannabis may be beneficial in patients with fibromyalgia and low back pain

In an observational cross-over study with 31 patients suffering from fibromyalgia and low back pain a treatment with cannabis had a beneficial effect. Scientists of the Department of Orthopaedics in Petah Tikwa, Israel, presented their research in the journal Clinical and Experimental Rheumatology. The patients were screened, treated with 3 months of standardised analgesic therapy with opioids and duloxetine. Following 3 months of this therapy, the patients could opt for additional use of cannabis and were treated for a minimum of 6 months with cannabis.

While standard treatment led to minor improvements as compared with baseline status, the addition of cannabis allowed a significantly higher improvement in all outcomes at 3 months after initiation of cannabis treatment and the improvement was maintained at 6 months. Authors concluded that their study demonstrates an advantage of medical cannabis in fibromyalgia patients with low back pain as compared to standard treatment.

Yassin M, Oron A, Robinson D. Effect of adding medical cannabis to analgesic treatment in patients with low back pain related to fibromyalgia: an observational cross-over single centre study. Clin Exp Rheumatol. 2018 Oct 30. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees hier meer over fibromyalgie