Studie: Cannabis vermindert pijn bij multiple sclerose

10 juli 2018

Wetenschap/mens: Cannabis vermindert pijn bij multiple sclerose

In een studie uitgevoerd door onderzoekers van het centrale ziekenhuis van Bolzano, Italië, met 19 patiënten die lijden aan multiple sclerose verminderd een cannabisextract pijn. Patiënten ondergingen examens voor en na een maand van de behandeling met de cannabis spray Sativex.

Er was een aanzienlijke toename van de koude pijngrens door stimulatie van de hand en een aanzienlijke vermindering van abnormale koude perceptie drempels na de cannabis behandeling. Auteurs schreven dat uit hun onderzoek blijkt dat ” Sativex therapie verlichting biedt van de pijn bij MS-patiënten en suggereert dat het perifere koud-gevoelige TRP channels kan moduleren.”

Turri M, Teatini F, Donato F, Zanette G, Tugnoli V, Deotto L, Bonetti B, Squintani G. Pain Modulation after Oromucosal Cannabinoid Spray (SATIVEX®) in Patients with Multiple Sclerosis: A Study with Quantitative Sensory Testing and Laser-Evoked Potentials. Medicines (Basel). 2018;5(3).

 

English

Science/Human: Cannabis reduces pain in multiple sclerosis

In a study conducted by researchers of the Central Hospital of Bolzano, Italy, with 19 patients suffering from multiple sclerosis a cannabis extract reduced pain. Patients underwent examinations before and after one month of treatment with the cannabis spray Sativex.

There was a significant increase in cold pain threshold by hand stimulation and a significant reduction in abnormal cold perception thresholds following cannabis treatment. Authors wrote that their investigation indicates “that Sativex therapy provides pain relief in MS patients and suggests that it might modulate peripheral cold-sensitive TRP channels.”

Turri M, Teatini F, Donato F, Zanette G, Tugnoli V, Deotto L, Bonetti B, Squintani G. Pain Modulation after Oromucosal Cannabinoid Spray (SATIVEX®) in Patients with Multiple Sclerosis: A Study with Quantitative Sensory Testing and Laser-Evoked Potentials. Medicines (Basel). 2018;5(3).

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany