Diabetes

Bij diabetes kan het lichaam de suiker niet meer zelf regelen. Er zijn momenteel meer als 800.000 mensen in Nederland die aan deze ziekte lijden. Er zijn verschillende types waarbij type 1 en 2 het meest voorkomen.

Dat cannabis effect heeft op de bloedsuikerspiegel is reeds enige tijd bekend. Door dit effect zou cannabis mogelijk een gunstig effect hebben op diabetes, hetgeen een natuurlijke oplossing mogelijk maakt voor deze veelvoorkomende ziekte. De plantencannabinoide THCV (Tetrahydrocannabivarin) verlaagt de glucose-spiegel en kan meerdere nuttige werkingen hebben bij patiënten met diabetes Type 2.[1] In Engeland is ook de werking van CBD op patiënten met diabetes getest, maar er bleek geen verschil te zijn tussen de mensen die CBD namen die het placebo hadden gekregen.[2] Canadees onderzoek naar muizen met diabetes had hier eerder wel positieve resultaten mee bereikt. Ook waren er significant minder tekenen van ontstekingen als de muizen met CBD werden behandeld.[3]

Ongeveer 40% van alle diabetespatiënten krijgt op enig moment te maken met diabetische nefropathie; nierproblemen als gevolg van hun ziekte. Om al deze patiënten adequaat te helpen wordt gezocht naar nieuwe medicijnen en behandelwijzen. Eén van de mogelijke onderzoeksrichtingen is naar het gebruik van medicijnen die zijn afgeleid van cannabis. De werking berust op het beïnvloeden van de cannabinoïdereceptoren CB1 en CB2, die onder andere in de nieren voorkomen. Bij patiënten met diabetische nefropathie blijkt CB1 actiever dan normaal, terwijl CB2 juist minder actief is. Gehoopt wordt dat de van cannabis afgeleide medicijnen CB1 kunnen blokkeren en CB2 kunnen activeren, waardoor de reactie op insuline wordt verbeterd.[4]

Beperkte calorie-inname door patiënten met type 2 diabetes vermindert de encannabinoïdespiegel. In een studie met 27 zwaarlijvige patiënten met type 2 diabetes en hart-en vaatziekten, resulteerde een vermindering van calorieën tot 1000 kcal per dag gedurende een periode van 16 weken in een afname van de bloedspiegels van endocannabinoïden, met inbegrip van anandamide. maar niet van 2-AG.[5]

Gebruik van cannabis is gekoppeld aan een aanzienlijke vermindering van frequentie van diabetes. Het diabetesrisico bij mensen die ooit cannabis hadden gebruikt, was rond de 19% en die het hadden gebruikt binnen de afgelopen 12 maanden hadden een verlaging van 49%. Deze analyse werd gepubliceerd door wetenschappers van het Instituut van de medische wetenschap aan de Universiteit van Toronto (Canada). De gegevens kregen van de Canadese nationale epidemiologische enquête over alcohol en aanverwante voorwaarden.[6]

Beta-caryophyllene kan neuropathische pijn geassocieerd met diabetes verminderen. In een muismodel van neuropathische pijn als gevolg van diabetes beta-caryophylleen, een terpeen, dat de CB2-receptor activeert, verminderde pijn, depressie-achtig gedrag en pro-inflammatoire cytokines zoals interleukine-1-beta, tumornecrosefactor-alfa en interleukine 6.[7]

[1] College of Health and Biomedicine, Victoria University, Melbourne, Australia.
Jenkin KA, et al. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2014 Dec 29. [in press]

[2] Jadoon KA, Ratcliffe SH, Barrett DA, Thomas EL, Stott C, Bell JD, O’Sullivan SE, Tan GD. Efficacy and Safety of Cannabidiol and Tetrahydrocannabivarin on Glycemic and Lipid Parameters in Patients With Type 2 DIABETES: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Pilot Study. DIABETES Care. 2016 Aug 29. [in press]

[3] Lehmann C, et al. Clin Hemorheol Microcirc. 2016 Oct 18. [in press]

[4] Barutta F, et al. Nephrol Dial Transplant. 2017 Apr 6. [in press]

[5] van Eyk HJ, et al. Nutr DIABETES. 2018;8(1):6.

[6] Door gebruik cannabis minder kans op Diabetes?

[7] Aguilar-Ávila DS, et al. J Med Food, 13. März 2019 [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany