COPD

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een ziekte gekenmerkt door een verhoogde slijmproductie en chronische ontsteking van de luchtwegen met verminderde longcapaciteit.

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Het belangrijkste advies is dan ook: stoppen met roken en het op peil brengen/ houden van de algehele conditie.[1] Het spreekt voor zich dat het roken van cannabis geen goed idee is voor COPD-patiënten. Alle rook irriteert namelijk de longen en verergert COPD. Wel zou verdampte of ingeslikte cannabis voordelen kunnen bieden.

Cannabis heeft een breed werkend antibacterieel en ontstekingsremmend effect tegen vele gangbare en besmettelijke ziekteverwekkers. Ook heeft cannabis een luchtwegverwijdend effect, zodat de druk en benauwdheid in de longen verminderen.[2] Onlangs is onderzoek gedaan naar de effecten van THC op de longen en is vastgesteld door Franse onderzoekers dat het de samentrekking van de longen kan remmen, waardoor er ademhalen gemakkelijker is.[3] De studies hebben aangetoond dat THC het immuunsysteem kan verbeteren en tot een vermindering van de allergeen-geïnduceerde slijmproductie kan leiden.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] http://www.astma-copd.nl/copd/

[2] Tashkin DP1. | Increasing cannabis use: what we still need to know about its effects on the lung. | Respirology. | 2014 Jul;19(5):619-20. doi: 10.1111/resp.12308. Epub 2014 May 25.

[3] http://internationalcannabiscommunity.com/cannabis%20and%20asthma.html

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany