Parkinson

Ruim 55.000 Nederlanders hebben Parkinson. Genezing is nog niet mogelijk. Beginnende symptomen van de ziekte van Parkinson zijn nauwelijks te herkennen. Vaak worden deze pas na jaren duidelijk merkbaar, zoals: vermoeidheid, trillerigheid, depressiviteit, zwakke stem, verkrampt handschrift, vlakke gelaatsuitdrukking, arm of been niet meer kunnen bewegen.

CBD (cannabidiol) kan de kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Parkinson verbeteren.[1] CBD kan ook nuttig kan zijn bij de ziekte van Parkinson en tardieve dyskinesie .[2] Een van de belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson is de achteruitgang van motorische functies. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het activeren van de cannabinoïdereceptoren door toediening van cannabinoïden kan leiden tot verbeteringen op het gebied van tremor (schudden), stijfheid en bradykinesie (langzaam bewegen).[3] Ook helpt cannabis ook tot vermindering van pijn bij Parkinson.[4] Cannabis geeft daarnaast ook een voor Parkinson patiënten belangrijke zenuw bescherming geeft door zijn ontstekingremmende en anti-oxiderende effecten.[5] Cannabis biedt zo een natuurlijke afweermechanisme tegen infecties. [6]
Parkinsonpatiënten hebben dikwijls ook een verstoring van hun REM-slaap, dat weer een negatief effect kunnen hebben op het immuunsysteem en het vermogen van de patiënt kunnen verminderen om de progressie van hun ziekte te bestrijden. Verstoring van de REM-slaap wordt geassocieerd met nachtmerries en actief gedrag tijdens het dromen. Braziliaanse onderzoekers deden een kleinschalig onderzoek, waarbij zij concludeerden dat vier patiënten met CBD een snelle en aanzienlijke verlaging van de frequentie van REM-slaap gedragsstoornis hadden, zonder bijwerkingen.[7] 

Het modelleren van het endocannabinoïde systeem zou nuttig kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson. Onderzoek naar een muismodel met de ziekte van Parkinson (PD) suggereert dat zowel het ‘cannabinoïde als het vanilloïde systeem nuttig kan zijn voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals PD, geassocieerd met een ontsteking van de zenuwen”. Wi R, et al. J Immunol Res. 2020;2020:5093493

[1] Chagas MH, Zuardi AW, Tumas V, Pena-Pereira MA, Sobreira ET, Bergamaschi MM, Dos Santos AC, Teixeira AL, Hallak JE, Crippa JA. Effects of cannabidiol in the treatment of patients with PARKINSON’s disease: An exploratory double-blind trial. J Psychopharmacol. 2014 Sep 18. [in press]

[2] Peres FF, et al. Front Pharmacol. 2016;7:343

[3]L. Lotan et.al. Cannabis (medical marijuana) treatment for motor and non-motor symptoms of Parkinson disease: an open-label observational study. Clinical Neuropharmacology. 2014, Mar-Apr;37(2):41-4.

[4] Shohet A, Khlebtovsky A, Roizen N, Roditi Y, Djaldetti R. Effect of medical cannabis on thermal quantitative measurements of pain in patients with PARKINSON’s disease. EUR J Pain. 2016 Oct 10. [In press]

[5] Javed H, et al. Front Neurosci 2016;10:321.

[6] Mounsey RB, et al. Exp Neurol, 2. August 2015 [im Druck]

[7] Chagas MH, Eckeli AL, Zuardi AW, Pena-Pereira MA, Sobreira-Neto MA, Sobreira ET, Camilo MR, Bergamaschi MM, Schenck CH, Hallak JE, Tumas V, Crippa JA. Cannabidiol can improve complex sleep-related behaviours associated with rapid eye movement sleep behaviour disorder in PARKINSON’s disease patients: a case series. J Clin Pharm Ther. 2014 May 21. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany