Osteoporose

Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Botontkalking op zichzelf geeft geen klachten, echter kan het wel pijn veroorzaken. Ook loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben ontdekt dat CBD  het genezingsproces van gebroken botten bij ratten aanzienlijk versnelt. [1] Uit studies met menselijke cellen die bot produceren blijkt dat er een duidelijke betrokkenheid van endocannabinoïden anandamide en 2-AG (2-arachidonoylglycerol.[2] Volgens dierenonderzoek aan de universiteit van Edinburg, Groot-Brittannië, kan de activering van de CB1 receptor tegengestelde effecten hebben op het skelet op verschillende leeftijden. Terwijl bij muizen zonder CB1 receptoren een verhoogde beendermassa werd vastgesteld tijdens hun leven, ontwikkelden zij later ouderdomsgerelateerde osteoporose.[3] Onderzoekers aan de Universiteit van Bonn toonden aan dat het gen dat de CB2 receptor codeert, in verband staat met osteoporose. Ze analyseerden de genen voor de CB1 en de CB2 receptor bij vrouwen na de menopauze die osteoporose hebben. In vergelijking met een controlegroep vonden de wetenschappers vaker een bepaalde variant van het CB2 receptor-gen bij patiënten met osteoporose. Zij concludeerden dat deze resultaten aantonen dat de CB2 receptor een rol speelt bij het ontstaan van osteoporose.[4] Ook mineraaldichtheid in de beenderen beïnvloeden de sterkte van de botten.[5] Dit is aanleiding om de effectiviteit van de mogelijke werkzaamheid van CB2receptoren bij botziekten geassocieerd met kanker verder te onderzoeken.[6]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] N. Kogan et.al. Cannabidiol, a Major Non-Psychotropic Cannabis Constituent Enhances Fracture Healing and Stimulates Lysyl Hydroxylase Activity in Osteoblasts. Journal of bone and mineral research. 2015 Oct;30(10):1905-13.

[2] Smith M, et al. PLoS One. 2015 Sep 28;10(9):e0136546.

[3] Idris AI, et al. Cell Metab 2009;10(2):139-47.

[4] Karsak M, et al. Hum Mol Genet. 4 oktober 2005

[5] Karsak M, et al. Hum Genet Jun 30 2009

[6] Sophocleous A, et al. J Biol Chem. 2015 Jul 20. [in press]