Het gebruik van cannabis wordt in verband gebracht met een lager risico op leverkanker

26 juli 2023

Wetenschap/mens: Het gebruik van cannabis wordt in verband gebracht met een lager risico op leverkanker

Leverkanker (hepatocellulair carcinoom) is een van de meest voorkomende maligniteiten wereldwijd en de vierde belangrijkste oorzaak van sterfte door kanker in de wereld. Volgens een gegevensanalyse van ongeveer 101 miljoen patiënten hadden degenen met een diagnose van cannabismisbruik 55% minder kans op leverkanker. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van wetenschappelijke instellingen in Cleveland, Washington DC, Springfield en Phoenix.

In totaal werden 101.231.036 patiënten in de studie opgenomen. Van het totaal hadden 996.290 patiënten (1%) de diagnose cannabismisbruik tegenover 100.234.746 patiënten (99%) in de controlegroep zonder cannabismisbruik. Patiënten met cannabisgebruik hadden meer hepatitis B, hepatitis C, levercirrose en roken, maar hadden minder obesitas en galstenen. Na correctie voor mogelijke verwarrende factoren hadden patiënten met cannabismisbruik 55% minder kans op leverkanker.

(english)

Science/Human: The use of cannabis is associated with a lower risk of liver cancer

 

Liver cancer (hepatocellular carcinoma) is one of the most common malignancies worldwide and the fourth leading cause of cancer deaths in the world. According to a data analysis of about 101 million patients those with a diagnosis of cannabis abuse were 55% less likely to have liver cancer. The study was conducted by investigators of scientific institutions in Cleveland, Washington DC, Springfield and Phoenix.

A total of 101,231,036 patients were included in the study. Out of the total, 996,290 patients (1%) had the diagnosis of cannabis abuse versus 100,234,746 patients (99%) in the control group without cannabis abuse. Patients with cannabis use had more hepatitis B, hepatitis C, liver cirrhosis, and smoking, but had less obesity and gallstones. After adjusting for potential confounders, patients with cannabis abuse were 55% less likely to have liver cancer.

ElTelbany A, Khoudari G, Al-Khadra Y, McCullough A, Alkhouri N. Lower Rates of Hepatocellular Carcinoma Observed Among Cannabis Users: A Population-Based Study. Cureus. 2022;14(4):e24576.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook