Gemeente Amsterdam moet wederom medicinale cannabis vergoeden aan een patiënt (60)

06 oktober 2019

Vorig jaar was er al een patiënt die het vergoed kreeg van de gemeente Amsterdam

Wij hopen dat er nog veel winnende zaken komen in deze. Er zou vergoeding plaats moeten vinden vanuit de basisverzekering, wat voorheen wel mogelijk was. De werkzaamheid zou niet voldoende bewezen zijn volgens het Zorginstituut Nederland. Dit terwijl er wereldwijd steeds meer placebo gecontroleerde onderzoeken hebben plaats gevonden.

Nu zijn alle patiënten in Nederland die afhankelijk zijn van medicinale cannabis om hun kwaliteit van leven te verbeteren de dupe.

Daarom is het van groot belang dat alle patiënten hun eigen plantjes mogen kweken, indien ze hier de mogelijkheid toe hebben. Dit werkt ook nog eens kostenbesparend op de zorgverzekering, echter de kosten die men zou moeten maken om te kunnen kweken, zouden ook verhaalt moeten kunnen worden bij de zorgverzekering, vooral bij binnenkweek, deze kosten zouden beduidend minder zijn als de uitgave bij de apotheek, bij buitenkweek helemaal.

Op 5 oktober AT5

De gemeente moet de maandelijkse kosten voor het gebruik van medicinale cannabis aan een Amsterdammer (60) vergoeden. Dit heeft de rechter besloten.

De man, die lijdt aan prostaatkanker en schizofrenie, krijgt sinds 2012 medicinale cannabis voorgeschreven door de huisarts. Zijn zorgverzekeraar besloot dit vanaf 1 januari dit jaar niet meer te vergoeden, waarop de Amsterdammer een aanvraag deed voor bijzondere bijstand.
Dit hoeft de gemeente alleen te betalen als de medische noodzaak van een behandeling kan worden aangetoond.

Medische noodzaak 
De zorgverzekeraar vond de medische noodzaak in dit geval niet voldoende aangetoond, en meende dat medicinale cannabis zelfs een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de man. Volgens de rechter is wel voldoende aangetoond dat de man niet zonder cannabis kan.