Gemeente Amsterdam voorlopig verplicht medicinale cannabis te vergoeden aan een patiënt.

07 juli 2018

Na de zaak die de FBTO heeft verloren tegen een patiënt die geen vergoeding meer kreeg, is dit weer een nieuwe zaak van een patiënt die het niet vergoed krijgt en de gemeente Amsterdam voorlopig verplicht medicinale cannabis moet vergoeden aan deze patiënt.

Wij hopen dat er nog veel winnende zaken komen in deze. Er zou vergoeding plaats moeten vinden vanuit de basisverzekering, wat voorheen wel mogelijk was. De werkzaamheid zou niet voldoende bewezen zijn volgens het Zorginstituut Nederland. Dit terwijl er wereldwijd steeds meer placebo gecontroleerde onderzoeken hebben plaats gevonden.

Nu zijn alle patiënten in Nederland die afhankelijk zijn van medicinale cannabis om hun kwaliteit van leven te verbeteren de dupe.

Daarom is het van groot belang dat alle patiënten hun eigen plantjes mogen kweken, indien ze hier de mogelijkheid toe hebben. Dit werkt ook nog eens kostenbesparend op de zorgverzekering, echter de kosten die men zou moeten maken om te kunnen kweken, zouden ook verhaalt moeten kunnen worden bij de zorgverzekering, vooral bij binnenkweek, deze kosten zouden beduidend minder zijn als de uitgave bij de apotheek, bij buitenkweek helemaal.

Ze besparen ze ook op vele andere medicatie die ze niet meer nodig hebben. Voorbeeld van kosten van Marian Hutten als ze haar reguliere medicatie nog zou gebruiken als zoals tramadol, morfine, symbicort, spiriva, ontstekingremmers, antibiotica, slaapmedicatie, minimaal 1x per jaar ziekenhuisopname. Veel ziekenhuisbezoeken specialisten en huisarts. Deze kosten zouden rond de € 15.000 per jaar liggen bij de zorgverzekering. Deze kosten heeft Marian nu al meer als zes jaar niet meer, van de reguliere medicatie gebruikt ze niks meer, enkel medicinale cannabis, maar dan voornamelijk eigen kweek en ze maakt gebruik van de coffeeshop. Dus bespaart ze de zorgverzekering al zes jaar vele kosten. Echter CZ en ander zorgverzekeraars weigeren de kosten voor medicinale cannabis te vergoeden. Ze heeft de cannabis uit de apotheek een jaar lang uitgeprobeerd en deze werkte niet efficiënt genoeg voor haar, waardoor ze genoodzaakt werd om zelf te kweken en cannabis te kopen bij de coffeeshop. Voor verschillende aandoeningen heb je verschillende variëteiten nodig, ook verschillende toedieningsvormen, zoals verdampen, cannabistinctuur, cannabisolie en eetwaren.

De zaak op rechtspraak:

ECLI:NL:RBAMS:2018:4662

Instantie: Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak 02-07-2018

Datum publicatie 06-07-2018

ZaaknummerAWB – 17 _ 6529
Rechtsgebieden: Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg – enkelvoudig
Voorlopige voorziening

Inhoudsindicatie

De gemeente moet voorlopig maandelijks 450 euro vergoeden aan een Amsterdammer voor de kosten van het gebruik van medicinale cannabis.

Lees meer op:

Rechtspraak.nl

Ook op AT5 is het te lezen:

De gemeente moet een Amsterdammer voorlopig 450 euro per maand vergoeden voor medicinale cannabis. Dat heeft de rechter bepaald. De man deed een aanvraag voor bijzondere bijstand aangezien de zorgverzekeraar de cannabis sinds juli 2017 niet meer vergoedt. ‘Wetenschappelijke onderbouwing over de medicinale werking van cannabis ontbreekt’, redeneerde de verzekeraar

Man kan niet zonder cannabis
Volgens de rechter is voldoende bewezen dat de man echt niet zonder de cannabis kan. Zo blijft hij door de cannabis op gewicht en wordt hij niet misselijk van andere, noodzakelijke medicijnen.

De gemeente moet naast betalen ook opnieuw met het dossier aan de slag. ‘Het is aan de gemeente om actuele medische informatie bij de behandelaars van de man op te vragen en te beoordelen welke medische consequenties er aan de orde zijn. Vervolgens moet de gemeente bepalen of er in dit geval sprake is van een acute noodsituatie’, besluit de rechtbank.

Binnen acht weken moet duidelijk worden of de cannabis vergoed blijft worden.