Cannabisextract effectief tegen melanoomcellen

15 november 2023

Wetenschap/Cellen: Cannabisextract effectief tegen melanoomcellen

Een specifiek cannabisextract vertoonde antikankereffecten tegen 3 cellijnen van melanoom.

Melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, kan dodelijk zijn als de diagnose niet in een vroeg stadium wordt gesteld en behandeld.

Het is algemeen bekend dat melanoom bestand is tegen geavanceerde kankerbehandelingen, waaronder immuuncheckpointremmers, kinaseremmers en chemotherapie.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende Cannabis sativa extracten zowel in vitro als in vivo potentiële antikankereffecten vertonen tegen verschillende soorten tumoren.

Deze studie is de eerste die rapporteert dat PHEC-66, een Cannabis sativa-extract, antiproliferatieve effecten vertoont tegen MM418-C1-, MM329- en MM96L-melanoomcellen.

Hoewel deze bevindingen suggereren dat PHEC-66 een veelbelovend potentieel heeft als farmacotherapeutisch middel voor de behandeling van melanoom, is verder onderzoek nodig om de veiligheid, werkzaamheid en klinische toepassingen te evalueren.

Verklaring belangenverstrengeling

PHEC-66 is een Cannabis sativa-extract dat is ontwikkeld door MGC Pharmaceuticals Ltd., Australië. MGC Pharma financierde dit onderzoek; het werd echter onafhankelijk uitgevoerd aan de RMIT University, Australië als een Ph.D.-project. MGC Pharma heeft een commercieel belang in het PHEC-66 extract.

 

Het Pangenomics Lab, School of Science, RMIT University, Bundoora, Australië.

Bachari A, et al. Cells. 2023;12(20):2450.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

 

Lees ook