Luxemburg staat thuisteelt cannabis voor persoonlijk gebruik toe en consumptie in privésfeer

23 oktober 2021

Luxemburg zal cannabisteelt voor persoonlijk gebruik in de toekomst toestaan

Premier Bettel heeft al lang legalisatie beloofd. Nu komt zijn kabinet met concrete plannen om de teelt en consumptie van cannabis thuis toe te staan.

In de toekomst mag cannabis in Luxemburg voor persoonlijk gebruik worden gekweekt en particulier worden geconsumeerd. Dit is het resultaat van een pakket maatregelen van de Luxemburgse regering ter bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit.

Elk huishouden zal tot vier cannabisplanten mogen kweken, kondigden verschillende ministers tijdens een persconferentie aan. Ook het gebruik van cannabis in privé-situaties zal volgens de regering worden gelegaliseerd. Het ontwerppakket moet begin volgend jaar aan het parlement worden voorgelegd.

Het gebruik van cannabis in de openbare ruimte blijft volgens het wetsontwerp verboden, maar in de toekomst zal de regering zich baseren op vereenvoudigd strafrecht. Wie niet meer dan drie gram cannabis bij zich heeft, riskeert voortaan slechts een boete van 145 euro. Het pakket van 27 afzonderlijke maatregelen omvat ook een grotere politieaanwezigheid en bodycams voor politieagenten of een drugspreventieconcept voor scholen.

Voor haar verkiezing in 2018 had de liberale regering van premier Xavier Bettel een verregaande legalisering van cannabis beloofd. Tegen de achtergrond van de vrees van de buurlanden, met name Frankrijk, heeft de regering een aantal van de plannen echter opgeschort.

Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving in Lissabon zou Luxemburg met een dergelijke verregaande regelgeving een pionier zijn in Europa. Ook in Nederland wordt cannabis slechts gedoogd.

In Duitsland zou een coalitieregering onder de verkeerslichtenregering een legalisering van cannabisgebruik erdoor kunnen drukken. Onlangs nog pleitte gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach voor een legale en gecontroleerde distributie van cannabis aan volwassenen als passage in het regeerakkoord.

Bron

 

28 september 2021

Teelt ja, verkoop nee: Volgens Radio 100,7 heeft de regering besloten haar koers inzake de geplande legalisering van cannabis in Luxemburg ingrijpend te wijzigen.

Dinsdagmiddag meldde Radio 100,7 dat de regering blijkbaar besloten heeft dat de verkoop van recreatieve cannabis in het Groothertogdom illegaal zal blijven. Alleen het kweken van cannabisplanten voor eigen gebruik zal worden gelegaliseerd. Ondertussen is medicinale cannabis sinds februari 2019 legaal in Luxemburg. Sindsdien zijn er echter regelmatig problemen geweest met de toeleveringsketen.

In hun regeerakkoord uit 2018 kondigden de Democratische Partij (DP), de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) en de Groene Partij (Déi Gréng) aanvankelijk aan dat ze van plan waren om de door de staat gecontroleerde teelt en verkoop van cannabis in Luxemburg te legaliseren. Naar verluidt heeft de regering in de zomer echter besloten de legalisering anders aan te pakken.

In een interview met Radio 100,7 op dinsdagochtend bevestigde minister van Volksgezondheid Paulette Lenert dat er “een aantal juridische obstakels” zijn in de Europese context die een legalisering aanzienlijk moeilijker zouden maken.

Bron

Lees ook