Wat voor effect heeft cannabis op je hart?

26 augustus 2023

Als je cannabis gebruikt als medicijn of recreatief, heeft dit effect op heel uw lichaam, dit komt door het endocannabinoidesysteem. Ook heeft dit effect op het hart. Hieronder vinden jullie een opsomming van een aantal wetenschappelijke artikelen, gepubliceerd op de IACM.

Laatste onderzoek:

Wetenschap/mens: Cannabisgebruik verhoogt risico op hartaanval niet

Met behulp van gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey vonden onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego, VS, geen verhoogd risico voor cannabisgebruikende volwassenen van middelbare leeftijd om een hartaanval te ontwikkelen. Ze gebruikten vijf cycli van 2 jaar tussen 2009 en 2018 die 9.769 volwassenen van 35 tot 59 jaar vertegenwoordigden. Multivariabele logistische regressiemodellen die rekening houden met steekproefgewichten en zich aanpassen voor cardiovasculaire risicofactoren werden gebruikt om de associaties tussen een geschiedenis van maandelijks cannabisgebruik vóór een myocardinfarct en een daaropvolgend myocardinfarct te beoordelen.

Een kwart van de respondenten (n = 2.220) meldde een geschiedenis van maandelijks gebruik gedurende meer dan 1 jaar voorafgaand aan een hartinfarct. Een voorgeschiedenis van een nieuw myocardinfarct werd gemeld door 2,1% van alle respondenten en 3,2% van degenen die een voorgeschiedenis van maandelijks gebruik meldden. Vergeleken met nooit-gebruik was een geschiedenis van maandelijks cannabisgebruik voorafgaand aan een myocardinfarct niet geassocieerd met een myocardinfarct. Gestratificeerd naar recent gebruik was de kans op een hartinfarct echter drie keer zo groot wanneer geen gebruik werd gemeld in de afgelopen maand dan wanneer gebruik werd gemeld in de afgelopen maand. Duur van maandelijks gebruik was ook niet significant geassocieerd met een myocardinfarct, inclusief maandelijks gebruik >10 jaar.

Corroon J, Grant I, Allison MA, Bradley R. Associations Between Monthly Cannabis Use and Myocardial Infarction in Middle-Aged Adults: NHANES 2009 to 2018. Am J Cardiol. 2023;204:226-233

Cannabinoïden kunnen door Clozapine geïnduceerde schade aan het hart voorkomen. Het antipsychoticum clozapine kan schade aan het hart veroorzaken. Onderzoek toont aan dat activering van de CB2-receptor en blokkade van de CB1-receptor “beschermende effecten kan hebben tegen clozapine.” [1]

Gebruik van Cannabis is geassocieerd met lagere risico voor factoren die samenhangen met ziekten van hart en bloedvaten.. In een studie met 253 mannen werd meer cannabis gebruik geassocieerd met lagere index van de lichaamsmassa en andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten. Wetenschappers van het departement psychologie aan Arizona State University in Tempe publiceerden hun onderzoek in het recente nummer van Psychosomatische Geneeskunde. Deelnemers werden gevolgd vanaf de leeftijd 7 tot de leeftijd van 32.Cannabisgebruik werd geassocieerd met lagere index van de lichaamsmassa (BMI), betere taille-aan-heup-ratio (w/h), betere HDL en LDL cholesterol, lager triglyceriden, lagere nuchtere glucose, en lagere bloeddruk (systolische en diastolische). Een theoretische uitleg voor dit lange termijn effect van cannabis ondanks het bekende eetlust-verbeterende effecten van de drug wordt verzorgd door wetenschappers aan de Indiana University in South Bend, Verenigde Staten, in het tijdschrift Cannabis en Cannabinoïden Onderzoek.[2][3]

Activering van de CB2-receptor beschermt het hart bij diabetes. In een onderzoek met diabetische muizen die werden behandeld met een synthetische cannabinoïde (HU 308), die de CB2-receptor activeert, produceerde HART beschermende effecten. Dit beschermende effect werd ook waargenomen bij niet-diabetische muizen die waren onderworpen aan hoge glucosespiegels.[4]

De CB2-receptor speelt een belangrijke rol bij de hartfunctie bij mensen met pulmonale hypertensie. Pulmonale hypertensie leidt tot schadelijke langetermijneffecten op de functie van de rechterhartkamer. Onderzoekers toonden aan dat muizen zonder CB2-receptoren een slechtere uitkomst hadden in vergelijking met normale muizen.[5]

CBD kan hart- en vaatziekten tegengaan. Afwijkende proliferatie en migratie van gladde spiercellen van de bloedvaten (VSMC) zijn gekoppeld aan de ontwikkeling en progressie van cardiovasculaire en kankerziekten. In een onderzoek met menselijke VSMC beschermd CBD (cannabidiol) tegen afwijkende proliferatie en migratie van deze cellen.[6]

2-AG wordt verhoogd bij acuut coronair syndroom (hartinfarct). In een studie met 83 patiënten die coronaire angiografie (hartkatheterisatie) ondergaan hadden was er grote variatie in de concentratie van de endocannabinoïde 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het bloed van de kransslagaders . Het was het laagst bij patiënten zonder coronaire hartziekte en het hoogst bij patiënten met een myocardinfarct. [7]

Cannabisgebruik is tot middelbare leeftijd niet geassocieerd met ECG-afwijkingen. Onderzoekers gebruikten gegevens van de zogenaamde CARDIA-studie met in totaal 2585 deelnemers, die tussen 1985 en 1986 tussen 18 en 30 jaar werden gerekruteerd, en beoordeelden de mogelijke effecten van cannabisgebruik voor afwijkingen in het elektrocardiogram (ECG). Ze concludeerden dat “levenslang cumulatief en incidenteel huidig ​​cannabisgebruik niet geassocieerd was met een toename van elektrocardiogramafwijkingen”.[8]

Cannabis wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij volwassenen. Volgens een grote retrospectieve studie die gebruik maakt van de database van het Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS) werd cannabisgebruik niet in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Florida International University of the Herbert Wertheim College of Medicine in Miami, VS. Patiënten die de vragenlijst hebben ingevuld en alle vragen met betrekking tot cannabisgebruik en de diagnose van hart- en vaatziekten in 2017 hebben beantwoord, maakten deel uit van deze studie. Proefpersonen werden uitgesloten als ze kinderen waren of ontbrekende gegevens hadden voor cannabisgebruik of hart- en vaatziekten. In totaal zijn 56.742 proefpersonen in de analyse opgenomen. Na correctie met alle variabelen liet een aangepast model een matige risicovermindering zien, die echter niet statistisch significant was. De auteurs concludeerden dat “hoewel eerdere literatuur heeft aangetoond dat marihuanagebruik een negatieve invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid, suggereert onze studie dat gebruikers en niet-gebruikers van marihuana geen verband hebben met de prevalentie van hart- en vaatziekten”.Jivanji D, Mangosing M, Mahoney S P, Castro G, Zevallos J, Lozano J. Association Between Marijuana Use and Cardiovascular Disease in US Adults. Cureus 2020;12(12):e11868.

 

[1] Li L, et al. Br J Pharmacol. 2019 Feb 1. [in press]

[2] Meier MH, Pardini D, Beardslee J, Matthews KA. Associations between cannabis use and cardiometabolic risk factors: A longitudinal study of men.
Psychosom Med. 2018 Dec 27. [in press]

[3] Clark TM, et al. Cannabis Cannabinoid Res. 2018 Dec 21. [available online]

[4] Wu A, et al. Front Pharmacol. 2018;9:1292.

[5] Duerr GD, et al. Life Sci. 2018 Nov 4. [in press]

[6] Schwartz M, et al. Oncotarget. 2018 Oct 2;9(77):34595-34616.

[7] Jehle J. PLoS One. 2019;14(12):e0227142.

[8] Jakob J, et al. Sucht. 2020 10. Juli [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany